Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2008
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Ateistisk andlighet?

Henrik Berggren skriver i dagens DN tänkvärt om vådan med att vara ateist. För även om det på något sätt är självklart att det inte finns någon Gud så har ju kyrkan vackra ritualer som markerar livets alla övergångar, storartade kyrkrum, vacker musik, och så vidare. Eller som Berggren själv uttrycker det. “Psalmsången, ljusen, stillheten kan fylla mig med den sorts ro som hos sekulariserade människor får passera för andlighet.”

Personligen kände jag igen mig väldigt mycket i Berggrens beskrivning. Jag älskar att vandra omkring i gamla kyrkor. Särskilt de storartade domkyrkorna lyfter “själen” samtidigt som de tydligt markerar överhöghet; nästan injagar skräck. För den som får möjligheten att fara till Indien kan jag även rekommendera besök i gamla Hindutempel. Ritualerna där kan verkligen frammana känslan av att något heligt är närvarande.

Det går förstås att ta bort det “andliga” (i brist på bättre ord) inslaget ur tillvaron. Men det blir onekligen något som fattas.

Vad gäller ritualer är det aningen lättare. Alla ska väl ha rätt att bestämma sina egna ritualer? Men vem orkar utforma en ritual när någon nära har avlidit…? Dessutom ligger ju en del av charmen i ritualer just i att de är upprepade handlingar som man känner i sig i. Det ligger också i själva definitionen av ordet: “standardiserat, institutionaliserat beteende med symbolisk innebörd” (från Nationalencyclopedin).

Man kanske får nöja sig med att smita in i en kyrka eller tempel då och då och tjuvsmaka på stämningen? Visst ligger det något magiskt i möten med naturen, med att förstå något svårt, med kärleken. Men alla dessa är andra former av andlighet än den man möter i kyrkrummet. Vad kan ersätta en sådan känsla av magi? Joe Labero?

(- Även publicerat på Humanistbloggen -)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bengt Malmgren
Tid: 27 August 2008, 14:26

Du skriver:
För även om det på något sätt är självklart att det inte finns någon Gud…
– Är det??

Kommentar från Patrik
Tid: 27 August 2008, 14:27

Ja.

Kommentar från veritas
Tid: 22 September 2009, 21:16

Hellre en sanningsenlig ateist än en hycklande religiös.
Men jag tror att du som ateist skulle ha stor behållning av Neale Donald Walsh bok “morgondagens gud” med emfas på morgondagens! 🙂

Skriv en kommentar