Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Vi är alla individer

Ülkü Holago reflekterar i SvD utifrån sin tillvaro som “ateist-muslim”.

Det står “Islam” på raden för religiös tillhörighet på Holagos turkiska ID-kort, fast hon inte är praktiserande muslim. Man måste kanske ha en religion även i det sekulära Turkiet? Annars hade det, utifrån hennes beskrivning av sig själv, stått “Ateist”. Även om det inte är en religiös tillhörighet… Frågan är väl egentligen vad livsåskådningsinformation har på ett ID-kort att göra överhuvdtaget.

Intressant i sammanhanget är att notera att en del i Sverige räknar muslimer på samma godtyckliga sätt. Sveriges Muslimska Förbund påstår att det finns 470 000 muslimer här. Men då räknar man in människor som Holago som är lika mycket muslimer som jag är kristen, dvs vi kommer ur den traditionen men praktiserar inte religionen. Många som flytt från t.ex. Iran betackar sig nog för att bli klassificerade utifrån vad den förtryckarregim de flydde ifrån har för religiösa åsikter.

Låt därför varje människa själv rapportera sina religiösa åsikter och klumpa inte ihop dem på utifrån deras ursprung. Hela problemet med invandringsdiskussionen ligger just där, att människor inte tillåts vara individer utan blir ett med sitt ursprung. Därifrån kommer många missförstånd. Sverige håller t.ex. inte på att invanderas av muslimer. Sverige håller på att berikas av människor från andra kulturssfärer. Skillnaden är himmelsvid.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar