Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Påven (av alla människor) kritiserar materialism

Vid en ceremoni i Lourdes kritiserade påve Benedictus XIV det moderna samhällets materialism. Man kan inte annat än beundra hans skenhelighet. Han själv äger förstås officiellt ingenting, men han är Europas sista enväldige monark. I den positionen kontrollerar han rikedomar som är i det närmaste ofattbara. En liten stämningsbild från hans levnadsmiljö kan vara upplysande i sammanhanget.

Jag vet inte vad som är det största hyckleriet. Att påven framförde sitt budskap på ett ställe där man gör pengar på att folk tror att vanligt källvatten fungerar som medicin? Att han har mage att föra materialism på tal, han som kontrollerar sådana ofantliga rikedomar och vars organisation en gång i tiden sålde inträdesbiljetter till himlen? Att han företräder en Gud som kom ner till jorden för att påpeka att “Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik man att komma in i himlen”. Eller att han faktiskt tror att Gud kommer att gå på en skatteteknisk fint på den yttersta dagen. (“Men jag ägde ju ingenting av allt det där själv!” – Gud: “Nej, men du bestämde ju faktiskt över alltihop!”)

Är det någon som kan ge exempel på ett större hyckleri så skriv gärna i kommentarerna.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar