Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Vatikanen vill ha mer katolicism i evolutionsteorin

För att fira att det var 150 år sedan Darwin publicerade “Om arternas uppkomst” så ska Vatikanen anordna en evolutionskonferens. Det är storsint att fira boken som visade att deras egen bok inte går att lita på, men lite underligt är det. Som om ‘Flat Earth Society’ skulle fira Columbus “upptäckt” av Amerika, eller om antroposoferna skulle fira uppfinnandet av mässlingsvaccinet.

Mest ironiskt är nog att Vatikanen exkluderar kreationister. Det är förstås en publicitetsploj föra att vinna poäng hos den tänkande delen av allmänheten (lite glad blir man faktiskt av att de sätter ner foten vad gäller de mest korkade uttrycken av religion). Fast läser man pressmeddelandet från Catholic News Service framkommer en helt annan avsikt. Att snylta på vetenskapens trovärdighet.

Jesuit Father Marc Leclerc, a philosophy professor at the Gregorian, told Catholic News Service Sept. 16 that organizers “wanted to create a conference that was strictly scientific” and that discussed rational philosophy and theology along with the latest scientific discoveries.

Som andra bloggare påpekat finns det en skriande motsägelse i den där meningen. En konferens som är strikt vetenskaplig – med teologer?? Prästen fortsätter:

He said arguments “that cannot be critically defined as being science, or philosophy or theology did not seem feasible to include in a dialogue at this level and, therefore, for this reason we did not think to invite” supporters of creationism and intelligent design.

Kreationister ej välkomna, alltså. Men Vatikanen är lika exkluderande åt båda hållen:

Archbishop Gianfranco Ravasi, president of the Pontifical Council for Culture, said the other extreme of the evolution debate — proponents of an overly scientific conception of evolution and natural selection — also were not invited.

Vad i hela friden är en “alltför vetenskaplig uppfattning om evolution och naturligt urval”? Är problemet för katolska kyrkan att det är för mycket vetenskap i evolutionsteorin? Det behövs alltså mer religion, ursäkta, katolicism, i evolutionsteorin för att den ska bli riktigt bra? Men snälla nån…

De forskare som deltar i den här konferensen utom för att protestera säljer sig. Förmodligen säljer de sig dyrt, för Vatikanen har resurser att anordna en guldglänsande, vräkig och på alla sätt lyxig och bekväm konferens. Men de säljer sig icke desto mindre. De ger katolska kyrkan en falsk legitimitet när Vatikanens egentliga mål bara är mindre vetenskap och mer religion i vetenskapen.

Jag menar förstås inte att man inte ska föra en dialog med katolska kyrkan. Jag menar bara att de inte ska få plocka poäng på den teori de motarbetat i 140 år, inte ska tillåtas förändra teorin det minsta åt ett mer ‘katolskt’ håll, eller komma undan med att jämställa vetenskap och teologi.

Det kommer finnas många anledningar att bevaka utvecklingen av den här konferensen. Under tiden kan vi luta oss tillbaka och bevittna Katolska kyrkans mästerliga propagandaavdelning när de regisserar medias bild av händelsen. Det kommer säkerligen bli en formidabel uppvisning.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från jonathan
Tid: 18 September 2008, 18:27

Avfärdade du just teologin som pseudovetenskap?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 September 2008, 20:00

Inte nödvändigtvis. Det går att bedriva text-tolkning som vetenskap. Däremot är teologi ett lika oväsentligt inträdeskrav för att komma på vetenskaplig konferens om evolutionsteorin som att kunna tala Klingon.

Kommentar från Markus
Tid: 23 September 2008, 21:00

“Jag menar bara att de inte ska få plocka poäng på den teori de motarbetat i 140 år”.
– Psst…även om det här inte har sådär skitmycket med Evolutionen att göra kan jag upplysa dig om att en viktig person bakom Big Bang-teorin var den KATOLSKE prästen Georges Lemaître. Visst är det härligt med fakta?

Kommentar från Patrik
Tid: 24 September 2008, 7:41

Fakta är bra. Det är sant som du säger att Big Bang-teorins bakgrund inte har så mycket med katolska kyrkans behandling av evolutionsteorin att göra. Men visst, forskare tror ibland väldigt konstiga saker. Newton sysslade t.ex. med ockultism och alkemi. Går du tillräckligt långt tillbaka i tiden (fast inte för långt!) så var ALLA forskare katoliker.

Kommentar från Nils
Tid: 15 April 2011, 9:05

Rolig och intressant text det här.

Skriv en kommentar