Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2008
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Många däggdjur på väg att dö ut

Igår (måndag) presenterade IUCN resultatet av 1 700 experters studier i 130 länder över tillståndet för jordens däggdjur. Studien, som rapporteras av DN och SvD, kommer även att presenteras i Science på fredag. Det är deprimerande läsning, även för oss som är insatta i problematiken.

Orangutang (Foto: Johan Lind)

Orangutang (Foto: Johan Lind)

Var fjärde däggdjur är numera klassat som hotat. Framförallt våra närmaste släktingar primaterna (människoapor, apor och halvapor) ligger dåligt till. Där är 80% hotade. Och då har man inte data på de däggdjur som är svårast att observera. Där är andelen hotade djur med allra största sannolikhet ännu större. Det kan vara värt att också påpeka att det är de stora karismatiska däggdjuren som främst är hotade, inte de små råttdjur som utgör de flesta däggdjur.

Situationen är heller inte på väg att förbättras, utan tvärtom försämras. Däggdjuren hotas främst av människans markanvändning, men även jakt och klimatförändringar spelar roll. Inget av dessa problem är på tillbakagång för tillfället. Nu när det blir ekonomisk kris kommer dessutom andra saker än miljövård att prioriteras.

Världen kommer säkerligen inte att gå under. Men den är på väg att bli bra mycket fattigare. Och då syftar jag inte på ekonomi.

Men nu vet vi ju förstås om det – du med! – så då kommer vi att göra något åt problemet! Annars är vi ju bara passiva åskådare…

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Emma
Tid: 7 October 2008, 10:06

Kikade in här och vill bara lämna lite fotspår efter mig 🙂

Pingback från Årets utmärkelser i media | Vetenskap och Folkbildning
Tid: 12 January 2011, 7:07

[…] Biology & Politics, Emretsson, Lindenfors, Fröjdh, Fredman, Westerstrand, Uppsalainitiativet, Zac, Snowroller, […]

Skriv en kommentar