Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2008
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Inga politiska slutsatser från biologin

Professorn i historia Harald Gustafsson skriver i en understreckare i SvD om sambandet mellan biologi och kultur som det beskrivs i två danska böcker. Det är synd att man inte läser danska så lätt, tänker jag, för det verkar vara intressant läsning.

Många människor drar politiska växlar utifrån biologin, så även författarna till en av de böcker Gustafsson refererar till. Detta är dock lika svårt som att dra politiska växlar från biologin ifrån fysiken. Det är klart att politiska åsikter som går på tvärs mot fakta är ointressanta (“alla borde få kunna sväva”), men oftast står moraliska och politiska slutsatser för sig själva.

“Ska man hjälpa sin nästa?” – En biologs svar på den frågan är samma som alla andras.

“Varför hjälper man sin nästa?” – Det är en vetenskapligt åtkomlig fråga där biologin har något att tillföra.

Vad som dock är klart är att forskning om kopplingen mellan biologi och kultur blir allt mer intressant. Flera forskningscentra har mer eller mindre nyligen startats runt världen. Jag har själv lyckats få en plats på Centrum för evolutionär kulturforskningStockholms universitet. Det är ett forskningscentrum med enorm potential bestående av biologier, historiker, matematiker, arkeologer och lingvister. Nu hoppas vi bara på ett stort anslag så vi kan sätta igång och jobba på allvar.

Den här forskningen är knepig eftersom substratet kulturen arbetar på – hjärnan – är så uppenbart biologisk och produkt av det naturliga urvalet med allt vad det innebär. Samtidigt utvecklas kultur lika uppenbart separat enligt sina egna regler. Det är dessa kulturspecifika regler och deras koppling till det biologiska substratet vi vill förstå. Förhoppningsvis kan ni vad det lider få rapporter om nya spännande forskningsresultat på den här bloggen.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar