Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2008
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Varför det finns något och inte bara inget

Årets nobelpris i fysik går till forskare som forskat runt symmetribrottet som ligger bakom att det finns något och inte bara inget.

En inte helt ovanlig invändning mot ateism brukar annars just vara “Men hur förklarar du att det finns någonting och inte bara ingenting”. Det finns två problem med att se en gud som svaret till den här frågan:
1. Svaret lämnar en exakt likadan fråga efter sig: “Om en gud är orsaken, hur kommer det sig då att det finns en gud och inte ingenting.”
2. Kvantpartiklar (antimateria och materia) uppkommer och utplånas hela tiden i “tomrummet” runt omkring oss. Men en extra materiapartikel på tio miljarder antimateriepartiklargör att materian vinner i slutändan. Därför finns det någonting och inte bara ingenting. Så det finns en förklaring utan en gud.

Men varför är det då på det sättet, att det uppstår partiklar och antipartiklar hela tiden? Stoppar du in en gud i det ledet, för att förklara naturlagarna, hamnar du i problem 1 igen. Forskningen går vidare och förhoppningsvis kan vi även få svaret på varför naturlagarna ser ut som de gör så småningom.

Vetenskapen kan inte förklara allt, men just den här typen av frågor är den väldigt bra på att besvara.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar