Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2008
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kvacksalveri på väg ut

Dagens Nyheter rapporterar att antroposoferna kan förlora sin dispens att sälja sin medicin i Sverige. Äntligen! vill man utropa. Om det finns några verkningsfulla preparat ibland de 3 500 “mediciner” som antroposoferna erbjuder kan dessa gott säljas som vanlig medicin. Men om det inte finns några verkningsfulla preparat så bör de – givetvis – inte få kallas för mediciner. För varför ska en trosinriktning få tillåtas bedriva kvacksalveri och lura folk på pengar?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Tanja
Tid: 16 October 2008, 11:14

Jag har lite svårt för det här med att folk som tydligen inte är insatta i ämnet eller har brytt sig om att forska huruvida medicinen hjälper gör uttalanden om det. Men i alla fall tänkte jag bara kort ta upp att 75% av läkarna i tyskland använder sig av homeopati eller antroposofisk medicin, att dessa medel säljs på apothek där och att Sverige är rätt så ensam på ovanstående inställning. Dessutom handlar det faktiskt inte om huruvida medlen funkar eller inte utan att registreringen kostar miljoner vilket små företag inte har råd med och dessutom så räknas inte hundratals nöjda patienter som blivit friska som bevis. Dessa problem har inget med kvaliteten på medicinerna att göra, om de hade det så hade de flesta läkarmedicinerna förbjudits idag eftersom de negativa biverkningarna i dessa preparat nästan överstiger deras positiva verkan. Varför inte lära sig av andra länder och använda effektiva medel utan biverkan? Medel som kan hjälpa vid astma och exem utan att skada kroppen? Medel som kan få bort värk i kroppen och inte bara bedöva den?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 16 October 2008, 11:35

Du skämtar. Medicin som fungerar plockar läkemedelsbolagen upp på nolltid för att göra miljoner på. Särskilt om de har de egenskaper som du påstår – effektiva medel utan biverkningar, medel som kan hjälpa vid astma och exem utan att skada kroppen, medel som kan få bort värk i kroppen och inte bara bedöva den. Wow! Om bara ett enda av dina påståenden var sant skulle du (eller vem som helst) kunna göra en förmögenhet!

Hur tror du världen funkar? Tror du att det sitter en kommité i FN som beslutar att bara för att antroposofisk medicin är antroposofisk så gäller inte marknadsekonomins regler för den?

Hundratals nöjda patienter som blivit friska fungerar som bevis att en medicin fungerar om den gruppen patienter jämförs med en annan grupp som fått ett preparat utan medicin, samt med patienter som inte fått någon medicin. Det här är elementär experimentplanering.

Vill inte antroposoferna spela med i de regler som gäller för övriga mediciner så kan de heller inte vänta sig att bli tagna på allvar. Det är inga svåra krav som ställs. Läkemedelsverket vill bara att det som kallas medicin också funkar som medicin.

Kommentar från Fredrika
Tid: 18 November 2008, 14:51

Felet många gör är att dra alla över en kam. Att påstå att all alternativmedicin är kvacksalveri, är fel. Det är precis som att påstå att alla läkare är empatilösa idioter. Jag har själv nekats vård av vanlig sjukvård, flera ggr och har istället vänt mig till alternativmedicinkretsar där jag fått hjälp för mina problem.

Jag kan inte förneka det inte finns de som vill lura folk på pengar, men alla gör faktiskt inte det. I sådana fall tycker jag att alla läkare vill lura mig på pengar för att de ger mig mediciner de påstår ska funka, men som sedan inte gör det, ger mig diagnoser de påstår ska vara korrekta, men sedan inte är det, osv.

Lägg av med att döma ut alla!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2008, 14:59

Läs innantill! Jag dömer ut antroposofernas medicin, inte all alternativmedicin.

Skriv en kommentar