Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2008
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Hycklarnas marknad

Jag upptäcker när jag tittar på Agenda att Odell verkar tycka att etik är en viktig ingrediens i en bra finanspolitik. Wow, vilken insikt – inte. Det är väl ungefär det minst kontroversiella påstående man kan komma med. Lite letande på nätet och det visar sig att de två ledande männen i kd skrivit en Brännpunktsartikel i SvD om saken.

Men vänta nu. Kristdemokrater som talar om etik? Ja, de vill ju förstås muta in “etik-och-moral-sektorn” i svensk politik. För de tror att deras kristna bakgrund ger dem någon sorts försprång i frågan.

Så är det inte.

Kristen etik inskränker sig till en sak: följ reglerna. Är du protestant är det reglerna i bibeln du ska följa. Är du katolik är det reglerna från påven som du ska följa. Det är inte mer än så. Följ reglerna. Precis samma etiska metod som totalitära stater använder sig av.

I de fall när kristendomen inte ger den etiska basen, dvs när bibelns eller påvens regler ignoreras av de kristna politikerna, i de fallen ges ingen motivering till varför vissa regler ska ignoreras och andra ska betraktas som “samhällets etiska grundval”.

Vi ateister vet förstås: vissa regler är förfärliga, andra är helt ok. Men varifrån ska en kristen kunna hämta den kunskapen, att ignorera vissa av Guds påbud? Kunskapen står ju inte att hämta i kristendomen, utan måste hämtas utanför religionen.

Att påstå att man hämtar sin etik från ett ställe och sedan i verkligheten hämta den från någon annanstans, det är ett skolexempel på hyckleri. Därför är kristdemokraterna en hämsko på den etiska diskussionen i Sverige.

Etiska regler för marknaden utifrån förslag från kristdemokraterna leder således per definition till hycklarnas marknad. Låt oss slippa en sådan.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar