Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2008
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Uppsalainitiativet

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Dotto
Tid: 3 November 2008, 16:29

Lite intressant det här med definitionerna på pseudovetenskap i alla fall. Enl. Prof. Häggström så gäller:

“Ett tredje kriterium handlar
om att de vetenskapliga redskapen skall fylla en annan funktion än den rent kosmetiska”

Stora delar av klimatforskningen hamnar i det facket eftersom datorsimuleringar av en komplex process som jordens klimat med de data vi har idag inte är seriöst vetenskapligt arbete. Datormodellen kan inte bli annat en ett bländverk.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 November 2008, 11:18

Hej Dotto,
Nu glömmer du alla empiriska data som visar på klimatförändringarna. Igen.

Kommentar från Dotto
Tid: 4 November 2008, 14:46

Empiriska data säger i sig inte något om orsak och verkan. Det krävs alltid en teoretisk konstruktion för att säga att en mängd empiriska data A orsakar att en mängd empiriska data B är fallet.
I klimatforskningsfallet så sammanfattas den teoretiska kopplingen mellan CO2 data och jordens temperatur i en datorsimulering.
Datorsimuleringen är ett antal rateekvationer för ingående substanser, samt ekvationer för värme och masstransport, dvs en mängd med kopplade differentialekvationer och en mängd med initialvärden. Dessa ekvationern beskriver fysikaliska, kemiska och biologiska processer som man väljer att låta ingå. Och de är många, ofantligt många naturfenomen som skall paketeras på matematisk form och bakas in i modellen, diffusion, atmosfärskemi, aerosolbildning, konvektion, molnbildning, havsströmar, växter och djurs upptag och utsläpp av växthusgaser i hav som på land och mycket mer. Sedan skall detta lösas numeriskt. Det krävs en Gud Fader för att få allt rätt. Och kontentan är att man ha konstruerat ett instrument som inte har stort mer prediktiv kapacitet än en linjal. Det är där det tredje kriteriet kommer in.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 November 2008, 14:49

I klimatforskningsfallet så sammanfattas den teoretiska kopplingen mellan CO2 data och jordens temperatur enligt kända fysikaliska samband.

“Gud vad svårt det verkar” är inget argument mot någonting annat än den som skriver det.

Kommentar från Dotto
Tid: 4 November 2008, 16:06

Det är tyvärr så man tror att det ligger till om man inte har rätt bakgrund. Man förmår inte uppskatta komplexitetsgraden på problemet relativt var vi står kunskapsmässigt.

Skriv en kommentar