Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2008
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Hur man gör medkänsla exkluderande

Det här är en så pricksäker text av Dan Gardner i Ottawa Citizen att jag bara översatt den.

Den vackra, lyckliga, toleranta sidan av religion

TED“, det internationella forumet för ideer, sponsrar ett fascinerande projekt: För att “fira medkänsla” och “främja samarbete mellan världens religioner” så stöder TED en websida där människor är inbjudna att skriva en “deklaration kapabel att inspirera världen att fokusera på vad de stora religionerna delar, istället för på vad som skiljer dem.”

Underligt nog är den här övningen i global inkluderande verksamhet bara riktad mot de tre Abrahamiska religionerna: Judendom, Kristendom och Islam, så det är inte så globalt eller inkluderande som det utger sig för att vara. Men låt oss inte vara missunsamma, eller hur? Sprid kärlek!

Så vad delar dessa religioner? Här kommer några ödmjuka förslag.

1. Alla tre religionerna omfamnar heliga böcker som innehåller avsnitt med förbluffande mycket våld, till och med folkmord. I alla tre religionerna har detta våld stöd av Gud.

2. Alla tre religionerna omfamnar påstått heliga böcker som har en ibland chockerande grad av fördomar mot andra stammar och trosinriktningar.

3. Alla tre religionerna omfamnar påstått heliga böcker som propagerar för sexism och våldsam homofobi. (Om tredje moseboken (Leviticus) hade skrivits idag så hade författaren, i de flesta västerländska länder, blivit dömd för hets mot folkgrupp och arresterad.)

4. Alla tre religionerna har, vid diverse tidpunkter, aktivt förordat och praktiserat de avsnitt av hemskheter som står i deras heliga böcker. En signifikant andel av anhängarna gör så fortfarande.

Ja, alla tre religionerna har också inspirerat konst, kärlek och medkänsla vid diverse tillfällen genom historien. Fantastiskt. Men jag är rätt säker att de som flockas för att “fira medkänslan” kommer att skriva om detta själva. Jag ville bara att de inte skulle missa de mindre fantastiska kvaliteter som deras religioner också har.

Fler förslag? Vad mer har de Abrahamiska religionerna gemensamt?

Av Dan Gardner

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Odelberg
Tid: 15 November 2008, 16:50

Alla tre religioner ger gud ansvaret för framtiden och vad som sker med oss ligger således i guds händer. Det farliga med detta är så klart bristen på kritiskt tänkande.

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 15 November 2008, 22:16

De abrahamistiska religionerna har väl Abraham gemensamt? Samt en monoteism som ofta vrids till så att den ende guden får trängas med en jäkla samling helgon, profeter, heliga män, änglar, jesusar, heliga andar, imamer etc.

Även de fridsamma buddhisterna kan ju vid behov slåss så att blodet skvätter, så man kan ju fundera vad det skall till för religion för att folk skall sluta slå varandra på käften? Det finns ju också ett visst underhållningsvärde när kristna sekter pucklar på varandra vid de “heliga” platserna i Jerusalem, men det är beklämmande också. Hornpelle står säkert bakom husknuten och myser!

Skriv en kommentar