Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2008
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Har SvD Brännpunkt helt slopat faktakontrollen?

Ännu ett inlägg på SvD Brännpunkt om klimatet. Den här gången från någon snurrig person som inte tycker att Vattenfall ska lagra koldioxid under jord utan istället omvandla den till bränsle.

Det hade varit en rimlig idé om det nu inte varit för den lilla detaljen med att det kräver energi att driva omvandlingen. Mer energi, faktiskt, än den som utvinns ur den ursprungliga förbränningsprocessen som orsakar koldioxidproblemet från början.

Men artikelförfattaren har förstås en lösning på problemet. “Vi har faktiskt inte energibrist, solen öser i varje stund 10–15 tusen gånger mer energi över jorden än vad vi i den stunden globalt förbrukar.” Fast om det vore så enkelt att ta hand om energin från solen så skulle ju inte koldioxidproblemet finnas från början!

Efter att de tagit in Stockholmsinitiativets vetenskapsfientliga artiklar kanske man inte ska förvänta sig för mycket av SvD Bränpunkt, men någon sorts grundläggande faktakoll kanske skulle vara bra för trovärdigheten?

(Även publicerad på Uppsalainitiativets blogg)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Dotto
Tid: 19 November 2008, 10:50

Har Lindenfors helt slopat kollen på modern energiforskning?

Hemming syftar i sin artikel på mycket intressant forskning som görs på Sandia National Laboratories i USA. Där man utvecklar teknik för att använda CO2 och solenergi för att producera syntetiska bränslen. Se länk nedan:

http://www.sandia.gov/news/resources/releases/2007/sunshine.html

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 19 November 2008, 11:05

Wow, vilket ställe! Tack för länken: “This invention, though probably a good 15 to 20 years away from being on the market, holds a real promise of being able to reduce carbon dioxide emissions while preserving options to keep using fuels we know and love.”

Jag ifrågasätter som sagt inte att det är möjligt att göra syntetiskt bränsle på det här sättet – det vet vi redan. Det jag skriver är bara att en tillverkning av bränsle där det krävs mer energi än vad man får ut är en korkad idé redan på idéstadiet. Och om man ändå måste utveckla tekniken för att ta tillvara på solenergi så finns det ingen anledning att gå vägen via ett syntetiskt bränsle.

Kommentar från Dotto
Tid: 19 November 2008, 11:19

Du är väl inte så naiv att du tror att vi slutat använda bensin och diesel om 15-20 år?

Problemet med solenergi är att den förkommer i stora mängder där den inte behövs. Man måste alltså utveckla tekniker för att lagra och göra den möjlig att distribuera. Vätgas diskuterar man men det saknas infrastruktur för det (motorer, lagring, etc). Syntetiska bränslen kan kanske spela en väsentlig roll just pga av att infrastrukturen redan finns.

Skriv en kommentar