Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Knepiga resonemang

SvD har tydligen kört en hel serie om alternativmedicin. Jag har inte läst hela ännu, men får väl göra det eftersom jag är intresserad av frågan. Dock läste jag den senaste artikeln där akupunktur diskuteras. Helt oavsett om det är en verksam metod eller inte så fastnade jag för två citat. De belyser hur man inte ska resonera.

– Patienter kommer in på min mottagning i Lund och frågar ”Om det här bara är placebo, hur kan jag då vara så här bra?”. En del uttrycker vrede mot de här artiklarna, säger Christer Carlsson.

Problemet med placebo är ju just det. Att man mår bra av att tro att man får behandling. Så man kan “vara så här bra” även om medicineringen inte är verksam i sig.

Barnmorskan Lilleba Anckers som arbetat länge med akupunktur har också märkt att många tagit del av debatten. Hon säger att det har tagit lång tid att bygga upp förtroendet för akupunktur som behandlingsmetod och hon är orolig för att det ska raseras.
– Jag var med på en förlossning i förrgår. Jag frågade kvinnan om hon ville ha akupunktur. Då tittade hon på sin man och sa: ”Jag har ju läst att det inte fungerar”. Jag tycker att det är så tråkigt att det är det som kommer fram, säger Lilleba Anckers.

Fast det är väl inte tråkigt? Om metoden inte är verksam mer än som placebo är det precis en sådan här sund skepsis man vill att folk ska ha.

Hur tänker de egentligen, de här akupunkturförespråkarna? Funkar inte metoden ska den väl inte användas? Eller ska den användas helt oavsett om den funkar eller inte? Då kan man banka på folk med träklubbor lika gärna – det funkar inte heller.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Jonas
Tid: 10 December 2008, 18:35

Hörru Sven-Otto, bland andra SBU har fastslagit att akupunktur har vissa bevisade användningsområden. Du, Ingvars och era gelikar på VoF bevisar bara er dåraktiga dogmatism. Hur f-n kan ni kalla er forskare!?!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 December 2008, 21:13

Som jag skrev ovan så har jag inte läst in mig på själva akupunkturfrågan, utan gav bara två citat för att belysa hur man inte kan resonera. Även om akupunktur funkar så kan man inte resonera som de två gjorde.

Vi kallar oss forskare bland annat för att vi kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. T.ex. att akupunktur kanske funkar, men det sätt som de två i artikeln ger prov på är felaktigt.

Kommentar från John
Tid: 11 December 2008, 10:42

“SBU har fastslagit att akupunktur har vissa bevisade användningsområden..().. Hur f-n kan ni kalla er forskare!?!”

Det är väl det som är själva grejen, att “vi” inte slaviskt följer auktoriteter utan gör en egen bedömning av samma material (om möjligt) -> ibland händer det att man kommer till olika slutsatser. Tokigt va?

Jonas, skulle du kunna läsa de referenser som SBU baserar sin bedömning på för något av de tillstånd som de/du ansera att “akupunktur har vissa bevisade användningsområden”.

Du hittar SBUs rapport här: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/smarta_fulltext.pdf

Utvärderingen av akupunktur börjar på kapitel 11, sidan 399.

Svara gärna sedan på om du tycker att man (i någon av dessa studier) klart och tydligt visat den egentliga effekten av att sticka akupunkturnålar i någon gentemot placebo? Tycker du att man kunde urskilja specifika effekter av akupunktur från andra icke-specifika effekter (som vårdgivare-mottagare relationer)? Tycker du de slutsatser SBU gör är rimliga i förhållande till det material som de baserar sin bedömning på?

Pingback från Lindenfors blogg » Bra sammanfattning av knäpp branch
Tid: 11 December 2008, 11:33

[…] har, som jag skrivit förut, haft en artikelserie om så kallad alternativmedicin. Serien har varit i tre delar och är […]

Skriv en kommentar