Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Skolavslutningen är till för alla

Idag ongör sig Alf Svensson på SvD Brännpunkt över att en rektor i Småland beslutat att skolavslutningen inte ska ske i kyrkan. Hans poäng verkar vara att han vill bevara kulturarvet och att vi förlorar kunskapen om kristendomen om att barnen ej längre tvingas till kyrkan.

Jag tror Alf Svensson är glad att inte Romarnas försvar av kulturarvet på sin tid fungerade bättre än det gjorde. För då hade aldrig kristendomen blivit den dominerande religionen i Europa. Men liksom antiken en gång tog slut så har medeltiden nu också övergått i en annan tidsålder. Idag vet vi att kultur är något föränderligt och inte något statiskt. Att hela tiden önska sig tillbaka till sin egen glorifierade barndom är inget sätt att hantera dagens samhälle.

Skolan ska framför allt inte ta ställning i åsikts- och trosfrågor. Till skolans uppgift hör t.ex. inte att propagera för kristendom framför islam, eller ateism framför hinduism. Skolan ska vara neutral. Därför är det aldrig motiverat att hålla ett gemensamt firande för alla skolbarn i en gudstjänstlokal.

Vad gäller kunskap om kristendomen så har nog dock få något att invända. En bra religionsundervisning har en viktig roll i den svenska skolan. Men en sådan innehåller inte bara undervisning om kristendom, utan även om islam, hinduism, buddhism, taoism, och inte minst humanism.

Heder åt den rektor i Småland som vågade stå upp för samhällets grundprinciper och tillåta firandet av skolavslutningen på en plats ämnad åt alla.

(Även publicerad på Humanistbloggen)

Edit: Nu finns även en omröstning på sidan med frågan “Tycker du att skolor bör hålla sina avslutningar i kyrkan?” Gå dit och rösta nej!

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Lindenfors blogg » Omröstningen på SvD om skolavslutningar i kyrkan fixad eller hackad
Tid: 18 December 2008, 9:45

[…] Jag har presenterat mina egna åsikter i frågan (att skolavslutningar är till för alla) på annat ställe. Det är inte därför jag skriver det här. Istället gäller det internetomröstningen som […]

Kommentar från Nineve
Tid: 18 December 2008, 13:50

Om skolan inte ska ta ställning i religiösa frågor så är det ju inte själva avslutningen som är problemet utan lovet! vad lär det skolbarnen, att det skulle vara något speciellt med dessa dagar till skillnad från andra dagar?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 December 2008, 14:14

Har du hört talas om midvintersolståndet? Det är det som firandet egentligen gäller. När Jesus föddes har man ingen aning om. Julen är stulen!

Skriv en kommentar