Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2008
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Omröstningen på SvD om skolavslutningar i kyrkan fixad eller hackad

Alf Svensson skrev den 16 december ett inlägg på Svenska Dagbladet Brännpunkt om skolavslutningar i skolan. Han hävdade där ett antal åsikter jag inte delar, som att ungdomar måste ha skolavlutningar i skolan för att kunna uppskatta alla referenser till bibeln som finns i konsten (vad är det för fel på religionsundervisning?). Han frågade sig retoriskt “ska svenska elever behöva åka till Kölnerdomen eller Peterskyrkan för att få gå in i en sakral lokal?” (nej, de kan gå även i svenska kyrkor på sin fritid).

Så jag delar inte åsikter med Alf Svensson. Det är inte särskilt förvånande. Jag har presenterat mina egna åsikter i frågan (att skolavslutningar är till för alla) på annat ställe. Det är inte därför jag skriver det här. Istället gäller det internetomröstningen som ordnades av SvD i samband med Alf Svenssons artikeln.

Omröstning hade den här frågan: “Tycker du att skolor bör hålla sina avslutningar i kyrkan?” Svarsalternativen var “Ja” och “Nej”.

En av de mest lästa bloggarna på internet, PZ Myers med bloggen Pharyngula, fick nys på omröstningen. Eftersom han är uttalad ateist la han ut en uppmaning på sin hemsida om att gå och rösta “Nej” på frågan. Det här är något han brukar göra för internetomröstningar om religion i USA vilket oftast leder till en ordentlig majoritet för det sekulära alternativet. Han kallar det att “pharyngulize”. Kristna hemsidor har nu förstått vad som händer, så de har anammat samma taktik. (Det viktiga för Myers är inte att vinna, utan han försöker visa på meningslösheten med internetomröstningar.)

Man skulle således kunna förvänta sig en ordentlig majoritet för det sekulära alternativet i SvDs omröstning då tusentals amerikaner går till SvD för att rösta “Nej”. Myers la ut sitt inlägg när klockan var 21:20 i Minnesota, då ledde “Ja” med 69%. Klockan 03:23 var resultaten 50-50. Allt enligt planen, således.

Men så klockan 04:14 lokal tid hände något. Röstsiffrorna för “Ja” hoppade plötsligt upp till 75%! Antalet röstande började i samma ögonblick ändras okontrollerat.

Det där sista tyder på att någon har hackat sidan. En alternativ förklaring är att SvD har fixat till omröstningen. Vad tror ni?

(Roligt var det i alla fall. Om det var någon som hackade den så är det bara att gratulera! Om omröstning å andra sidan var fixad så lämnar det en något fadd eftersmak…)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 18 December 2008, 13:28

Det stämmer att röstsiffrorna ändrades okontrollerat. När jag var inte och tittade flippade de mellan ett värde på 13000 och 15000. Jag mins inga exakta siffror, men systemet verkade helt klart ha fått spatt.

Kommentar från THE Banana
Tid: 19 December 2008, 22:38

Hackat/fixat till resultatet? Nu låter du som en me-against-the-world-konspirationsteoretiker…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 19 December 2008, 22:46

Du kanske har en bättre förklaring till att resultatet plötsligt hoppade från 50-50 till 25-75 och rösträkningen började räkna nedåt istället för uppåt? Ett gudomligt ingripande? Jag trodde han hade viktigare saker att ta itu med. Islamism, t.ex.

Kommentar från THE Banana
Tid: 19 December 2008, 23:50

Du kanske har krafter som får dig att se saker vi andra inte kan se, men själv kan jag bara spekulera. Den förklaringen kanske inte duger till eftersom den inte demoniserar dem som man opponerar sig emot. I min lista är vaken “onda mörkermän som manipulerar resultat” eller “hackare från andra sidan atlanten som sätter ner massor med kraft och tid för att hacka en svensk sidas omröstning” med på top-3 listan av möjliga förklaringar.

Skriv en kommentar