Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

De värsta synderna – enligt Vatikanen

Det finns en hemlig tribunal i katolska kyrkan som kallas Samvetstribunalen. Den skapades 1179 av påve Alexander III och dess arbete har aldrig förut varit publikt känt. Men nu, för att öka kyrkans transparens gentemot folket, har tribunalen hållt en två dagars öppen konferens.

Det är fascinerande kunskap som avslöjas. Tribunalen har en lista som rangordnar synder. För det finns synder som är så grava att bara påven själv kan förlåta dem.

Mord? Nej, de kan präster och biskopar sköta om. Folkmord? Nej nej, inget så trivialt. Mordförsök på Påven? Ja, nu börjar vi närma oss de verkligt allvarliga brotten. I den här kategorin finns också sådana synder som “en präst som avslöjar saker som sagts under bikten samt personen som biktade sig”, eller “en präst som har sex med någon som sedan blir förlåten för synden av prästen själv”, och “någon som utför eller betalar för en abort och sedan försöker bli präst”.

I den här kategorin av synder som är så grava att de bara kan förlåtas av påven själv finns även synden att vanhelga ett kex. Att ta emot nattvarden i Katolska kyrkan innebär ju inte, enligt kyrkan, att bara tugga på ett kex, som det gör i exempelvis Svenska kyrkan, utan att man tar emot Kristi kropp i sin mun, tuggar och sväljer. Oförståelig ritual för de flesta, central för katoliker.

Men man får inte göra vad man vill med kexet efter att trollformeln sagts som förvandlar det från kex till Gud. Man får t.ex. inte slänga det i soporna som om det vorde vilket kex som helst. Då är det en synd så allvarlig att det krävs påvlig förlåtelse. Värre, uppenbarligen, än folkmord.

Kristendom som grunden för vår moraluppfattning? Tror inte det.

Från The Telegraph via Pharungula.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar