Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Sir David Attenborough: ”Jag får hatbrev om att jag kommer brinna i helvetet för att jag inte ger Gud beröm för skapelsen”.

Från the Telegraph.

”De säger att jag kommer brinna i helvetet och att jag får får skylla mig själv” berättar Sir David under en intervju med Radio Times i samband med sin senaste dokumentär om Charles Darwin och det naturliga urvalet.

Det är i år 200 år sedan Darwins födelse och 150 år sedan Om arternas uppkomst publicerades.

Sir David berättar om att han fått frågan om varför han inte ger Gud beröm för sin skapelse. ”De tänker alltid på vackra saker som kolibrier.”

”Jag svarar alltid genom att säga att jag tänker på ett litet barn i Östafrika med en mask som äter sig genom hans öga.”

”Masken kan inte leva på något annat sätt än genom att äta sig genom ögonlober. Jag tycker det är mycket svårt att få ihop den masken med idén om en allsmäktig och god skapare.”

Sir David, som gick i Wyggeston Grammar Schol för pojkar i Leicester från 30-talet berättar för Telegraph att han alltid blev förvånad när kristna skyltade med sin tro.

”Jag fick aldrig riktigt för mig att tro på Gud – och jag hade inget att göra uppror emot, mina föräldrar pressade mig inte i någondera riktningen.”

”Men jag kommer ihåg att jag såg på vår rektor när han predikade, han var klassiskt bildad, extremt intelligent… och tänkte, han kan väl inte tro på allt det där?”

Sir David sa också att det var ”fruktansvärt, fruktansvärt” när kreationism och evolution lärdes ut i skolorna som fullgoda alternativa teorier.

”Det är som att säga att två plus två är lika med fyra, men om du vill tro det så kan det också bli lika med fem… Evolutionen är ingen teori; den är ett faktum. Den är lika mycket ett historisk faktum som att Vilhelm Erövraren landsteg 1066.”

På tal om förhållandet mellan mänskligheten och resten av naturen sa Sir David: ”Människor frågar mig: ’Vad är myggor till för? De är inte bra för något.”

”Grundinställningen verkar vara att världen är vårt ostron, att vi har bestämmanderätt över allting, att allt finns här för oss…”

När han får frågan var han tror den inställningen kommer ifrån svarar Sir David: ”Bibeln, så klart. Första Mosebok, kapitel 1.”

På tal om åsikter som är 2000 år gamla sa han: ”Idén att Herren har gett oss en present, att världen är en gåva från Gud… det Herren gav bort var begränsat. Vi har inte bestämmanderätt.”

Bookmark and Share

Skriv en kommentar