Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategorier

Förnuft = Bibeln??

Föreningen Young Evanelicals of Sweden (Yes!) har levererar i en debattartikel i Dagen följande analys:

Men hur kommer det sig att många uppfattar kyrkan som ett hinder i stället för ett stöd i sitt kristna liv? Vi anser att en huvudorsak som ännu inte lyfts fram i diskussionen är kyrkans flykt från förnuftet.

Det är väl bara att hålla med.

Kristna som vill nå den yngre generationen behöver förstå varför tron på Gud idag ofta jämställs med tron på jultomten. Alla i kyrkan behöver veta vilka fakta som talar för evangeliernas trovärdighet och varför gemene man inte tror att objektiv sanning existerar.

Ja, berätta! Varför varför är det inte samma sak att tro på Gud som på jultomten?! Vad finns det för trovärdighet i evangelierna?!

Innanför kyrkan finns många gånger en tveksam inställning till naturvetenskap, konst och filosofi, då dessa ofta används som slagträn mot kristen tro. Församlingar behöver uppmuntra frågvisa unga till att forska eller bli konstnärer och filosofer, så att de kan upptäcka att tron håller för prövning. Med deras hjälp kan vi också påverka hela vår kultur i rätt riktning och se fler människor komma till tro. Kanske är det ett förståndets väckelse som behövs idag?

Låter som en samarbetsorganisation till Unga Humanister, tycker ni inte? Men så surfar man vidare till deras hemsida och upptäcker det här under organisationens grunder:

Vi bekräftar vår tro på både Gamla och Nya testamentets gudomliga inspiration, sanning och auktoritet i dess helhet, såsom Guds enda skrivna ord, utan fel i allt som det påstår och det enda ofelbara rättesnöret för tro och liv.

Så mycket för förnuftet. Ut med sjävständigt kritiskt tänkande, in med Bibeln. Hur kan man hålla så motstridiga tankar i huvudet på en gång utan att det blir kortslutning?

(Det kanske är förklaringen till tungomålstalande…?)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Felicia Gilljam
Tid: 12 February 2009, 16:32

Jag hade nyligen en mycket mycket kort korrespondens med en kristen (tror han var amerikan). När jag bad om evidens för guds existens sa han … BIBELN! Såklart! Allt som står i bibeln är sant! Vetenskapsmän har tittat på alla påstådda motsägelser och visat att de inte stämmer! Och alla historiska händelser som nämns i bibeln hände faktiskt, det vet alla!

… Jesus, tänkte jag, och sket i att svara…

Kommentar från steffo
Tid: 16 February 2009, 15:17

motstridiga för somliga enbart. Förnuft och tro går hand i hand för den som inte lever i sin egen svenska bubbla.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 16 February 2009, 19:34

Du menar väl “Förnuft och tro går hand i hand för de som lever i sin religiösa bubbla.”

Skriv en kommentar