Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategorier

Evolutionsdag istället för Kristi Himmelsfärd?

I Tyskland har Giordano Bruno-stiftelsen föreslagit att Kristi Himmelsfärdsdagen ersätts med en Evolutionsdag som allmän helgdag.

Cirka 25 miljoner tyskar är bekännande katoliker, ungefär lika många bekännande protestanter. Av de 82 miljoner som bor i Tyskland är enligt Spiegel Online majoriteten av den resterande befolkningen konfessionslös. Trots detta är de flesta helgdagar kristna. I ett försök att korrigera detta har Giordano Bruno-stiftelsen föreslagit en Evolutionsdag. Enligt förslaget bör denna i så fall ersätta Kristi Himmelsfärdsdagen, som tillhör en av de mindre firade kristna helgdagarna.

Under uppropet Evolution ist überall! har stiftelsen därför dragit igång en namninsamling för byte av helgdag.

Här kan ni se den något märkliga kampanjvideon “Children of Evolution” av Darwin & the Naked Apes.

För er som undrar var Giordano Bruno (1548-1600) en tysk präst som försvarade den heliocentriska världsbilden (idén om att solen är universums centrum). För detta (tror man – fast det är inte historiskt klarlagt) brändes han på bål av inkvisitionen. Han betraktas av vissa som martyr för vetenskapen.

(Efter tips från Olof Stroh)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från tonyf
Tid: 27 February 2009, 22:47

Nej, som du skriver själv, inte historiskt belagt. Wikipedia som du länkar till skriver: “Många har hävdat att det var för att han försvarade den heliocentriska världsbilden, men detta är inte ett historiskt faktum. Det kan lika gärna ha varit hans intresse för hermetism och mystisk filosofi som var grunden för avrättningen. Troligare är att han avrättades för sina religiösa kätterier av gnostisk natur, bland annat hävdas att han liksom gnostikerna ansåg att Jesus inte var en fysisk person utan bara en skenbild, sänd av Gud (doketism). För många har han dock fått utgöra en martyr för vetenskapens sökande efter sanning samt yttrandefrihet.”

Martyr för fritänkare snarare än martyr för vetenskapen. (Förhoppningsvis onödigt att påpeka, men för säkerhets skull, att bränna folk, oavsett om de gjort en insats för vetenskapen eller ej, är naturligtvis oacceptabelt.)

John Gribbin i “Science, a history”: “rather than being a martyr for science, as he is occasionally represented, Bruno was actually a martyr for magic”.

Skriv en kommentar