Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Vatikanens evolutionskonferens har börjat

Igår började Vatikanens evolutionskonferens. Den kommer säkert producera många minnsvärda uttalanden som vi kan ha anledning att återkomma till.

Redan i tisdags konstaterade till exempel kardinal William Levada, chefen för Kongregationen för trosläran (det som förut kallads för inkvisitionen) att Richard Dawkins påstående att evolutionsteorin bevisat att Gud inte finns är ‘absurdt och obevisat’. Det får man nog hålla med om. Problemet är att Richard Dawkins aldrig påstått något liknande. Han har tvärtom varit extremt noggrann med att påpeka att det inte går att motbevisa Guds existens.

Det är förstås lättare att argumentera mot argument som man själv hittar på, så man får förstå den gode kardinalen. Men det måste vara lite pinsamt att anordna en konferens om evolutionsbiologi och religion, och sen inte ens bemöda sig att läsa på.

En av sakerna konferensen har att ta ställning till är Intelligent Design, teorin om att naturen verkar så smart konstruerad att den måste vara designad. Här ett citat från konferensen:

Organismers design är inte de man skulle förvänta sig från en intelligent designer, men imperfekt och än värre. Defekter, fel, konstigheter, slöseri och grymhet genomsyrar världen.

Detta citat kom förstås inte från någon talesman för Vatikanen, utan från en biologiprofessor som deltar på konferensen, Professor Francisco Ayala.

Vatikanen har väl inte varit odelat positiv till evolutionsteorin, om man säger så, och så sent som 2006 påstod en kardinal, Christoff Schoenborn från Wien, att evolutionsteorin och kristendom inte gick att förena.

Kardinal Levada påpekar att “hur än skapelsen kom till och evolverade så är Gud den ultimata orsaken bakom allt”. Levada nekade att specificera Vatikanens åsikter om intelligent design, utan sa bara att “Vatikanen lyssnar och lär”.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar