Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Se religionens roll i förtrycket av kvinnor

Enligt artikel på DN Debatt presenterar Sida idag en analys av finanskrisens påverkan på kvinnors situation i världen. Som vanligt när pengarna tryter är det de svagare i samhället som får ta den största smällen, och som vanligt tillhör i många länder de flesta kvinnor till gruppen “de svagare”.

I en analys som den som Sida presenterar kunde det vara på sin plats att diskutera den generella frågan om varför kvinnor på många ställen är en svagare part. Här spelar självklart religion en stor roll, men inte ett ord om detta i DNs debattartikel.

Dock behöver man bara bläddra fram till kulturdelen för att finna en stort uppslagen artikel på temat kvinnor och religion. Den beskriver de kvinnliga demonstrationer för ökad frigörelse som inträffade precis efter att Shahen hade blivit störtad i Iran. En tid som verkade full av framtidstro. Dock slog Khomenis lärljungar brutalt ner demonstrationerna och den islamiska revolutionen urartade till värsta sortens teokrati.

Det slår blixtar mellan de två verklighetsanalyserna på DN Debatt och i kulturdelen. För går det att analysera kvinnors relativa fattigdom i Iran utan att ta med religion som en förklarande faktor?

Eller varför inte läsa i Dagen om den nio-åriga flicka som efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar blivit gravid med tvillingar. En nio-årings kropp (flickan väger 36 kilo) är inte gjord för en graviditet – särskilt inte en tvillinggraviditet – så flickan genomgick en abort. Detta trots Brasiliens generella förbud mot aborter. Men här gjordes ett undantag då moderns liv var i fara.

Vad gör Katolska kyrkan i ett sådant här fall? Rycker ut till flickans tröst? Fördömer styvfaderns agerande? Nej, istället fördömer man i skarpa ordalag aborten. Flickan borde ha fortsatt graviditeten menade Katolska kyrkans representanter.

– Det är Guds lag: Du ska inte döda. Vi ser detta som mord, säger Marcio Miranda, advokat för biskopsdistriktet till O Globo.

Går det att förstå kvinnans underordnade ställning i Brasilien utan att ta med religion som en förklarande faktor?

Hur många exempel behövs det? Hora-madonna-dikotomin inom katolicismen. Tempelprostituerade i Indien. Beslöjade kvinnor inom Islam. Kvinnoprästmotstånd inom Svenska kyrkan – inom alla kyrkor. Abortmotstånd. Talibanernas hot mot flickskolor i Afghanistan. Hedersvåld. Listan kan göras nästan hur lång som helst.

Att göra en analys av kvinnans problem i världen utan att nämna religion är att sila mygg och svälja kameler.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Lindenfors blogg » Schlaug missar det specifika i sitt försvar av det generella
Tid: 6 March 2009, 11:10

[…] För nog behövs det genusforskning. […]

Pingback från Lindenfors blogg » Mer om religion och kvinnor
Tid: 7 March 2009, 16:34

[…] jag tidigare rapporterat fördömde den katolska kyrkan en nio-årig flickas abort av tvillingar efter att hon blivit […]

Pingback från Lindenfors blogg » Det är kvinnodagen idag
Tid: 8 March 2009, 12:26

[…] religionens roll i att hålla kvinnor nedtryckta, något som jag gjort här på bloggen tidigare: P1, […]

Pingback från Lindenfors blogg » Vatikanen är etiskt fördömlig
Tid: 9 March 2009, 10:23

[…] helgen satte Vatikanen äntligen ner foten i fallet om den brasilianska 9-åriga flickan som våldtogs av sin styvfar och sedan hjälptes till abort av […]

Kommentar från Wihianna
Tid: 10 May 2009, 15:24

Kvinnoförtryck är INTE primärt religiöst betingat, utan primärt en kulturell och sociologisk konstruktion, lika plågsamt närvarande i ateistiska och ickse-religiösa samhällskonstruktioner som i olika religioner. När man inser detta behöver man inte kasta ut barnet med badvattnet och förneka och förvränga alla trosuppfattningar, som du gör.
Två exempel, ett ur judendomens heliga skrift, ett ur kristendomens, på något annat än det du försöker föra i bevis:
Tvångsäktenskap – i Bibeln skall flickan Rebecca giftas bort med en släkting: “Fråga henne själv”, säger pappan.
Kvinnoförtryck och fördömande – i Bibeln vill en grupp män stena en kvinna som haft utomäktenskapligt sex: “Den som är oskyldig må kasta den första stenen”, säger Jesus, vilket leder till att alla män släpper sina stenar och går, en efter en (jfr stening som straffmetod som tillämpas än i dag).
Klassförtryck är religiöst betingat i vissa religioner (kastsystemet). Så här skriver den ateistiske författaren Gösta Ågren i essän “Ett nej”:
“Hans (Jesu) lära har en vitalitet, som tvåtusen år inte fördunklat, och den blev utgångspunkten för civilisationen, utnyttjad, fläckad av maktens män och kvinnor – men alltid, åter och åter genom seklerna, stigande som en helig eld över de förtrycktas uppmarsch, en osynlig fana över revoltens många härar. Den läran handlar om människovärdet. Det nya och epokgörande hos Jesus utgörs av budet att alla människor har samma värde, kung som slav. För tvåtusen år sedan var naturligtvis den civilisatoriska, revolutionära potentialen i en sådan insikt oerhörd.”

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 May 2009, 11:25

Religion är ett av många verktyg för kvinnoförtryck. Inte det enda, och kanske inte ens det viktigaste, men icke desto mindre ett av verktygen.

Du hittar två exempel på “något annat” i bibeln, men det betyder på inte sätt att inte hela bibeln är genomsyrad av en unken kvinnobild. Läs historien om Lot, t.ex., där han erbjuder sin egen dotter till några våldsverkare att bli våldtagen så att hans manliga gäster ska slippa. Eller varför inte citera “Paulus” – Kvinnan ska tiga i församligen. Eller varför inte ta historien om Maria Magdalena som exempel på hur en kvinnlig centralfigur som blivit trampad på genom historien.

Hinduismen är mycket mer tolerant i det avseendet eftersom det finns både manliga och kvinnliga gudomar, men det betyder förstås inte att de har “rätt” i det att det faktiskt finns gudar.

Det finns många orsaker att kasta ut det religiösa badvattnet. Jesus räddar det inte. Många många profeter har förekommit genom historien med både bättre och sämre budskap än Jesus. Han är på intet sätt något unikum – som historiskt förblindade kristna brukar göra honom till – utan tvärtom del i ett stort mönster. Visst sa han bra saker, men han hotade likväl med den eviga elden för de som inte lyssnade.

“Människovärde? Bara för de som tror rätt. De andra kan dra åt helvete.”

Skriv en kommentar