Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Vatikanen är etiskt fördömlig

I helgen satte Vatikanen äntligen ner foten i fallet om den brasilianska 9-åriga flickan som våldtogs av sin styvfar och sedan hjälptes till abort av sin mamma. Flickan, som bara vägde 36 kilo, var gravid med tvillingar. Om graviditeten hade fått gå tiden ut hade den hotat flickans liv. Därför utfördes aborten, trots att aborter egentligen är förbjudna i Brasilien.

Mamman och läkarna räddade därför sannolikt flickans liv. Men istället för att prisa insatsen inte bara fördömde den brasilianska katolska kyrkan aborten, de bannlyste de inblandade. Inte flickan, hon var ju bara 9 år och således inte ansvarig för sina handlingar (men uppenbarligen gammal nog att bli tvillingmamma) men mamman och läkarna.

Styvpappan, som misstänks ha förgripit sig på flickan sedan hon var sex år, och som dessutom förgripit sig på flickans 14-årige handikappade syster, var däremot välkommen tillbaka i gemenskapen “bara han biktade sig”.

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva, själv hängiven katolik, har skarpt betonat att ”läkarna gjorde vad de borde; rädda livet på en nioårig flicka”. Världen är upprörd. Vägledning behövs. Vad säger högsta ledningen i Vatikanen?

I helgen kom svaret – smakfullt nog samma helg som Internationella Kvinnodagen firades runt hela världen. Kardinal Giovanni Battista Re, ansvarig för kyrkans biskopskongregation, försvarade bannlysningen. Kardinalen menade att ”liv alltid måste skyddas” och kallade kritiken mot kyrkans ståndpunkt för ”orättfärdig”.

Svenska Dagbladet tar upp några andra fall där kyrkan baserar sin “etik” på dogmer mer än att minska lidandet i världen:

  • Bråket kring Eluana Englaro, den 38-åriga kvinna som fick dödshjälp efter 17 års koma. Katolska grupper driver ett rättsfall för att åtala Eluanas pappa för mord.
  • Italien införde 2004, efter påtryckningar från katolska kyrkan, Europas mest rigorösa lag för fertilitetsbehandlingar. Det här har lett till “fertilitetsturism” till Schweiz och Spanien.
  • Vatikanen protesterar just nu vilt mot Obamas planer på att lyfta restriktionerna mot stamcellsforskning.
  • Bråket om den förintelseförnekande SSPX-biskopen Richard Williamson pågår fortfarande. Påven ska resa till Israel i maj för att försöka lappa ihop relationerna.

Kristendom som grund för moral och etik? Tror inte det.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Lindenfors blogg » Svenska katolska kyrkan gör oetiskt ställningstagande
Tid: 10 March 2009, 16:25

[…] turer i fallet om den våldtagna 9-åriga brasilianska flickan. Även representanter för Svenska katolska kyrkan backar nu upp bannlysningen och menar att mamman […]

Pingback från Lindenfors blogg » Protestera mot Vatikanens omoral
Tid: 12 March 2009, 10:57

[…] Folkpartisten Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesman och ordförande för Liberala kvinnor, krävde under en riksdagsdebatt i onsdags att Sveriges regering fördömer Vatikanens agerande i frågan om den våldtagna 9-åriga brasilianska flickan. […]

Skriv en kommentar