Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Svenska kyrkan: Stå upp för Jesus!

Jag är ateist och Humanist och motarbetar aktivt Svenska kyrkans lära. Men ändå får jag vara medlem. Eller? De flesta organisationer skulle kastat ut mig med fötterna före. Men kyrkan är kanske rädd att mista ännu en medlemsavgift?

Petrus förnekade Jesus tre gånger innan tuppen gol. Men han gjorde det för att han var rädd att mista sitt liv, inte rädd att mista en medlemsavgift.

Läs mer i Aftonbladet.

Om du själv vill gå ur Svenska kyrkan så har Humanisterna en informationssida om hur man gör här. Du sparar ungefär 5 000:- kronor per år på att inte vara medlem. Det finns en annan informationssida här.

EDIT: Det har bloggats en del om artikeln. Bland annat har jag blivit dissad atrologiskt! Tråkigt nog för astrologen baserade sig hela anlysen av min ruttna personlighet på fel födelsedatum!! En fullkomligt obetalbar miss. Han har nu rättat datumet med följande kommentar:
Som jag dock var något mycket sant på spåren förändras historien inte alls av att backa Månen från Oxen till Fiskarna. Skillnaden mellan både en Sol och en Måne i Jordelementet istället för det faktiska förhållandet Jord + Vatten, pekar alltjämt på materialism. Men nu – via en Måne i Vatten – mer i riktning mot biologin. Enbart Jord skulle ha t.ex. ha känt sig mer hemma inom mineralogin.
Fast han påstår fortfarande att jag är Stenbock (jag är Vattuman) i denna något osannolika mening:
Lägg på besserwisserns himmel särskilt märke till att det är viktigpettern Stenbocken själv – den arroganta Demiurgen (pseudo-skaparen) i senantik gnostisk-kristen föreställning – som talat genom den här värdkroppen.

Här finns länkar till fler blogginlägg. Förutom astrologen så håller de flesta bloggarna med mig, fast en del går förstås på min person när de inte grejar sakfrågan enligt känt mönster. Underhållande! Intressant nog ställer sig flera kristna bloggare bakom tanken på att Svenska kyrkan faktiskt borde ha någon sorts krav på tro på sina medlemmar. Det är kanske självklart? För den som verkligen tror på Jesus är det här en viktig fråga.

Bitte Assarmo diskuterar artikeln på tidningen Dagens blogg. Hon vet inte vad det rätta svaret är på frågan om Svenska kyrkan bör slänga ut mig eller inte, och skriver så här:

Jag vet faktiskt inte. Själv döpte jag inte min son eftersom jag vid den tiden var övertygad ateist och ansåg att det skulle vara hyckleri.  Att jag numera hoppas att han en dag ska finna tron som jag gjort, och därmed också döpa sig, är en annan sak – och dessutom inte min eftersommin son är myndig sedan flera år.

Intressant nog gjorde jag själv tvärtom; alla mina tre pojkar är döpta som barn och kyrkomedlemmar. Vägen genom livet är något oförutsägbar.

Mer i tidningen Dagen om frågan.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Emelie
Tid: 12 March 2009, 11:49

Bra debattartikel! Har tänkt i samma banor som du, men jag hade aldrig kunna sagt det bättre själv! Bra!!

Kommentar från Anders Nyman
Tid: 12 March 2009, 11:55

Tack för en intressant debattartikel för det första. För det andra ser jag fram emot att läsa din bok som jag nu har beställt vi AdLibris. Jag misstänker att det säkerligen kommer att resultera i ett och annat inlägg på min egen blogg (Uppsnappat) samt lite diskussioner i ett kommande avsnitt av Podcast Helsingborg.

Kommentar från Bitte Assarmo
Tid: 12 March 2009, 14:58

Hej Patrik!

Jag tyckte din artikel i Aftonbladet idag var mycket intressant. Jag länkar till den i ett inlägg i dagens blogg i tidningen Dagen, där jag fastebloggar utifrån min katolska tro. Jag väntar med spänning på fortsatt resonemang kring de här frågorna!

Allt gott!
/Bitte Assarmo

Kommentar från Bitte Assarmo
Tid: 12 March 2009, 15:14

Kul att du länkar till min blogg. Jag hoppas att du också uppfattade att jag tycker du har en mycket bra och jäkligt intressant poäng i din artikel!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 March 2009, 15:18

Bitte,
Det uppfattade jag absolut. Du hade mycket kloka reflektioner tyckte jag, därav länken.

Hoppas du mår bra i fastan! I min grundskola övade vi fasta genom att avstå något vi ville ha. En väldigt nyttig övning för vem som helst.

Kommentar från Sara
Tid: 12 March 2009, 17:38

Jag tycker att det är väldigt intressant att se dina synpunkter på svenska kyrkan. Det roliga är att det stämmer in inte bara på den svenska kyrkan utan också andra religioner. Detta stämmer också överens med Bibelns budskap i 2 Timoteus 3:1-5 (speciellt den senare delen av detta)

Kommentar från Maja
Tid: 12 March 2009, 18:30

Hej! Svenska kyrkan har inga krav på sina medlemmars tro. Svenska kyrkan har krav på sin kyrkas tro – det är inte samma sak. Vägen till Gud – vägen med Jesus – är inte så enkel så att bara de som säger amen till den apostoliska trosbekännelsen kan tänkas gå den. Kanske trodde man det på 300-talet, kanske finns det en och annan som tror det nu, men Svenska kyrkan som samfund tror inte att tro är så enkelt. Vill man vara med så ska man vara med. Så enkelt är det.

Apropå tro så finns det en berättelse i Nya testamentet om hur Jesus, nyligen uppstånden från döden, slår följe med sina lärjungar på vägen till Emmaus. De känner inte igen honom förrän de är framme. Men han följde dem även när de inte såg vem det var. Så retfullt påträngande tror jag att Gud också kan vara, men om Gud inte tvingar någon att bekänna honom så varför ska Svenska kyrkan.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 March 2009, 19:43

Maja,
Jag förstår vad du skriver. Men det är få organisationer som skulle acceptera en medlem som aktivt motarbetade dem. Det är den principen jag vill testa på kyrkan. Inte om de har någon tankekontroll.

Kommentar från Maja
Tid: 12 March 2009, 19:54

Men att motarbeta Gud kanske är att arbeta för Gud..? Jag vet att det jag skriver kan verka provocerande för en del både ateister och troende, men det är inte för att provocera utan någonting jag verkligen tror kan vara sant. Det står ju i GT t ex ‘den man älskar agar man’. Jag vill inte tvinga på dig en ‘egentlig gudstro’, det är inte det. Men jag tror verkligen att det är en sorts kärlekshandling också att kritisera kyrkan och Gud och det mesta här i världen. Tål det inte saklig kritik så är det inte värt ens uppmärksamhet. Kyrkan som institution och Gud som.. tja, världens skapare borde tacka och ta emot för alla som bråkar utifrån en verklig övertygelse. Om det finns en gud, en mening i världen, som jag tror, så vill denna mening att vi ska söka sanningen och använda vårt förnuft och alla våra talanger för det. Är det sanningen man söker så är man ofrånkomligen på väg till Gud – tror jag – men man kanske definierar det eller kallar det för något annat.

That said, så är jag inte säker på att det är den grunden i SvK alla gånger som gör att sådana som du “får vara kvar”. Det finns olika anledningar. Starkast är nog folkkyrkoidén. Kyrkan som nationell gemenskap, som Helle Klein och andra verkar företräda. Sen finns det säkert en och annan som tänker på medlemssiffror och pengar, men jag tror inte de är flest. Sådana som jag, som tror att kritik är något bra, det skulle jag personligen önska att det fanns flera av i SvK.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 March 2009, 20:40

Maja,
För en sant religiös är förstås alla diskussioner av godo eftersom de ger chansen att berätta om Gud. Men en sant religiös står också för någonting. Det är det här sista jag vill testa på kyrkan.

Kommentar från Åke
Tid: 12 March 2009, 22:19

Fakta om SVK. 390 millioner i direktbidrag (2008) från oss alla skattebetalare till deras flotta och oppulenta fastighetsbestånd- oavsett medlemskap eller inte.

+ kyrkoavgiften som medlemmarna betalar. Ta den summan och jämför med SVK-s skryt i medlemsvärvartidningar om hur mycket dom gör för för barn och ungdommar.

Fakta här är att SVK anv. minder än 0,5% av budgeten till detta ändamål som tar så stor plats i reklamen.
Förljuget hyckleri är bara förnamnet.

Tänk om Röda korset bara anv. 0,5% av de insamlade pengarna till nåt vettigt?

De resterande 99,5% av kyrkoavgifterna då?

Tja, löner+ ett vräkigt fasighetsbestånd som inte ska beskyllas motsvara det faktiska behovet.

Kommentar från Stig Karlsson
Tid: 12 March 2009, 22:21

Intressant Patrick att du driver frågan om medlemskap i Svenska kyrkan. Jag tycker ni ateister är spännande. Det finns väl inga som pratar så mycket om Gud, och nu ska ni debattera kyrkans medlemskap också. Har inget emot det, tycker bara det är lite festligt. Nåväl – i frågan håller jag med dig. Har läst teologi med flera blivande präster och de är inte lättprovocerade. Angående medlemskapet brukade jag säga att ‘jag har aldrig bett om att få gå med så jag tänker inte be om att få gå ur – ni får kasta ut mig’. Det upprörde de blivande prästerna marginellt mer än när jag på en lektion avskaffade arvssynden. Att ingen reagerade på det bad min katolske lärare om ursäkt för 🙂

Kommentar från Maja
Tid: 12 March 2009, 22:35

Berätta om Gud var inte vad jag skrev. Jag tror att du såg det. Lycka till med polemiken.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 12 March 2009, 23:45

Maja,
Jag förstod vad du skrev, tror jag. Jag menade att jag kan sägas arbeta för Gud eftersom jag ger er möjligheten att prata till en annan publik än den vanliga. Jag antog att det var så du menade? För inte menar du väl att man älskar allt man kritiserar? I så fall skulle jag älska barnaga också, och det går jag inte riktigt med på.

Pingback från Har han försökt? « Markus Wallgren
Tid: 13 March 2009, 0:24

[…] har en del att förklara. Vem är Jesus. Det är just det allt handlar om. Det vet alla. Det vet Patrik Lindenfors, det vet Jonas Gardell. Ändå är det så svårt. […]

Kommentar från Johan Stenberg
Tid: 13 March 2009, 7:58

Hehe. Du har definitivt seglat upp som min favoritateist.

Pingback från Lindenfors blogg » Jesus finns överallt
Tid: 13 March 2009, 11:21

[…] förbi i det svenska samhället. Svenska kyrkan är inte en av arrangörerna, de verkar ha lämnat Jesus bakom sig. Men för alla som har ögon att se med lämnar Jesus spår överallt. Här en […]

Kommentar från ola
Tid: 13 March 2009, 14:40

Jag håller med dig. Själv har jag gått ur Svenska kyrkan – men av motsatt anledning. Alltså att jag tror att Jesus är Kristus, Guds Son Världens Frälsare.

Några funderingar bara: Självklart förespråkar inte kyrkan dödandet av homosexuella. Detta är en text från Gamla testamentet. Men det kan ju inte du antas veta eftersom du inte är kristen, och “propagandan” kring den “kristna” synen på homosex varit “framgångsrik”.

(Som kristen tycker man ju iofs att detta är pinsamt – som att skriva att Första världskriget pågår just nu, typ. Folk borde liksom veta NÅGONTING om kristen tro. Men det är ok…)

“Den dubbla utgången” (himmel/helvet) innebär i den kristna tron just att helvetet (för oss alla) är i proportion till brottet. Vi älskar inte Gud, ärar och tackar inte Honom, utan föredrar orättfärdigheten. För att kunna göra det förnekar vi sanningen, det uppenbara, att det finns en Skapare.

(( Grundläggande handlar detta inte främst om Darwin/Intelligent Design, utan om frågan: Finns det en mening med oss? Tror man det, måste man också tro på en Skapare/Högre makt. Alternativet är att hela tillvaron är ett meningslöst ingenting – ofta kallad “slump”, någon slags “gudifiering” av den ateistiska grunden för tillvaron. Man kan sen FYLLA tillvaron med mening, men den FINNS eg. inte. ))

Att någon överhuvudtaget ska komma till himlen bygger därför på Guds kärlek – religiöst kallad “nåd”. Och där kommer Jesu ställföreträdande offer på korset för oss in. Som kristen är jag samtidigt inte bättre nu än jag var innan jag började tro. Skillnaden mellan då och nu är att jag ber om att få tillräkna mig Jesu kärlek död/uppståndelse inför “St Per” en dag (eg. inför Gud).

Att Paulus inte skulle citera Jesus är en skröna. Jag håller just på att privat sammanställa alla de parallellställen där Paulus hänvisar till/utgår ifrån Jesus/evangelierna. Jag tror det blir ett 50-tal när jag är färdig. Lukas evangelium är ju också högst troligt en “journalistisk” sammanställning på UPPDRAG av Paulus, just för att ha tydliga Jesus-citat i missionsgärningen.

I övrigt många intressanta vinklingar i din artikel. Tack!

Kommentar från Maja
Tid: 13 March 2009, 14:42

“er”..? Du förutsätter att jag är nånslags “vi” med SvK? Intressant vi och dom-tänkande, Lindefors; det var ju du som var medlem?

Kan säga att du missförstod mig. Jag är dock säker på att andra förstod och nöjer mig med det. Vad gäller barnaga: du älskar väl barnen?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 March 2009, 14:44

Jag älskar mina barn, alltså agar jag dem INTE. Vad än bibeln har att säga i frågan.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 March 2009, 14:46

Ola,
Jag vet att Jesus inte förespråkade dödandet av homosexuella, men att Gamla Testamentet gör det. Det kanske var ett dåligt valt exempel. Det finns en grupp kristna homosexuella i USA som brukar illustrera Jesus åsikter i frågan genom att dela ut ett papper där det såt längst upp:

WHAT JESUS SAID ABOUT HOMOSEXUALITY

Resten av pappret är tomt…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 March 2009, 14:48

Ola,
En sak till. Angående Paulus skrev jag uttryckligen “citera”. Inte hänvisa till, eller utgå ifrån. Det är en stor skillnad.

Kommentar från ola
Tid: 13 March 2009, 17:24

1. Nej just det. Och eftersom just den termen inte började användas förrän på 1800-talet skulle pappret bli vitt vad gäller de flesta människorna även mellan Jesus och Benkert (termens upphovsman).

2. Fast det finns faktiskt ett antal citat också. Men det blir nog inte 50 stycken då. Men självklart borde jag läst mer noggrant – fast är det inte nästan lite fundamentalistisk bokstavstro att märka ord så där ;o)

Kommentar från Maja
Tid: 13 March 2009, 19:45

Ja, och då har väl kritiken med kärlek att göra? Och när barnen växer upp, och kritiserar dig, och kanske inte vill kännas vid dig inför sina kompisar, inte kastar du ut dem då ur familjen? Vad de än gör är de väl ändå en del av din familj?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 March 2009, 21:36

Ola,
Det går att tala om homosexualitet utan att använda ordet. Se t.ex. Gamla Testamentet. Jag ser fram emot dina Jesus-citat hos Paulus. Säg till när du hittat två.

Maja,
Kykan är lika lite min familj som socialdemokratiska partiet är min familj. Det är ingen måtta på de kyrkliga anspråken. Det är bara principerna som får stryka på foten hela tiden.

Kommentar från Maja
Tid: 14 March 2009, 21:34

Men kyrkan ser DIG som en del av sin familj, sörru. Och det är ett svar på din fråga om varför du inte blir utkastad.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 March 2009, 0:05

Maja,
Det är intressant det du skriver ur ett kulturevolutionärt perspektiv. Det är ett vanligt trick inom olika religioner att använda familjeord för att försöka invagga människor i en känsla av familiaritet. Fader, broder, syster, jag du förstår.

Men det är en marknadsföringsploj, för inget av det här är ju sant. Min församlingspräst är inte min fader, utan någon som försöker åka snålskjuts på en biologisk beroenderelation genom att använda begreppet “fader”.

Du har köpt det här reklamtricket, men det gör inte jag. Att du tycker det låter fint att kyrkan skulle se mig som sin familj ger mig rysningar.

Kommentar från Maja
Tid: 15 March 2009, 21:17

Well nu var ju inte frågan om vad som ger dig rysningar utan varför SvK inte kastar ut dig. Fast man måste ju undra. Varför är man kvar i en organisation som ger en rysningar? Kanske gillar man rysningar?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 March 2009, 22:32

Ja du Maja, nu är vi tillbaka på nollpunkten. för det var exakt den frågan jag besvarade i min Aftonbladetartikel.

Kommentar från Sara
Tid: 16 March 2009, 19:35

Angående dina kommentarer att Paulus inte var speciellt intresserad av Kristendomens grundare, ber jag dig att läsa Apostlagärningarna kapitel fjorton.

Där är Paulus inför rätta för Romarna angående att han predikar Jesu uppståndelse och lära. han börjar med att berätta vilken motståndare han varit till de kristna. han var troende jude, men mycket fanatisk och beskriver de ting han gjorde mot de kristna, han inte bara dödade dem, han torterade dem och förföljde dem till och med utanför judarnas land. dock uppenbarade sig jesus för paulus (då kallad saulus) och kallade honom till att följa honom istället. han blev därför nitisk mot kristendomen istället, fast som troende kristen var han ju inte våldsam så som han tidigare varit. istället blev han föremål för de präster som han tidigare arbetat för, nu var det han som blev förföljd. där han då stod inför de romerska myndigheterna, överlämnad av judarna, kunde han dömas till både fängelse och dödsstraff (sista versen i kapitlet)

Nog var jesus viktig för honom – det var ju på hans uppdrag han var ute, att främja kristi lära? Och ingen skulle väl riskera liv och lem i ett arbete man utför för en annan om det inte vore viktigt för en?

dessutom visar detta att bibelns gud inte var grym. snarare tar han emot de som ångrar sig, han till och med kallade en människa som gjort hemska ting. men han var ju felinformerad, han trodde ju att han gjorde guds uppdrag som mördare av kristna. de kristna var ju rädda för paulus, det står i Apostagärningarna 9:1 att “Saul som var fylld av hat och mordlust och ville ta livet av varenda kristen, gick till översteprästen i Jerusalem.” (Levande Bibeln) Kapitel 9 innehåller för övrigt Saulus/Paulus omvändelse.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 17 March 2009, 9:39

Sara,
Jag skrev att Paulus inte *citerar* Jesus. Det här för att han inte var intresserad av vad Jesus sa, av Jesus lära.

Däremot var han förstås extremt intresserad av läran OM Jesus. Det är dock en helt annan sak.

Jag har aldrig påstått att Paulus inte tyckte Jesus var viktig som person, bara att Paulus tyckte att det Jesus lärde ut var oviktigt.

Skriv en kommentar