Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

En organisation för alla är en organisation för ingen

Svenska kyrkan kommer aldrig att kasta ut någon medlem oavsett vilken tro personen har. Det säger Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, till tidningen Dagen. Det innebär alltså att jag som uttalad ateist får vara kvar som medlem. Det innebär också att praktiserande muslimer, hinduer, asatroende och satanister får vara medlemmar.

Frågan jag försökte ställa med min debattartikel i Aftonbladet i torsdags var om en uttalad ateist som publikt förnekar kristendomen och således motarbetar kyrkan kan tillåtas vara kvar som medlem.

Frågan var inte om Svenska kyrkan
– skulle inrätta en åsiktspolis (typ inkvisitionen). Hur skulle det gå till? Problemet kyrkan har att hantera är istället en medlem som uppenbart arbetar mot dem. Jämför med fallet om t.ex. en socialdemokrat börjar arbeta för moderaterna.
– skulle utesluta alla som inte skriver under på trosbekännelsen. Man kan vara kristen på många sätt, men alla är grundade i tron att Jesus var Gud som dog och uppstod. Annars är det inte kristendom. Det här kan även en utomstående bedöma, på samma sätt som att det går att bedöma att någon som tror på strikt planekonomi inte är nyliberal.
– skulle låta bli att välkomna alla i den kristna gemenskapen. Jämför med t.ex. folkpartiet som välkomnar alla som medlemmar men som ändå har principer de inte viker ifrån som gör det omöjligt att människor av alla åsikter faktiskt är medlemmar.

Jag är fullkomligt överväldigad av den massivt positiva responsen på min artikel. Jag har fått mängder med uppmuntrande mail, både från troende och icke-troende, som alla hoppas att kyrkan ska reagera. Nästan 19 000 personer har röstat i frågan på Aftonbladets web-sida, 29 bloggar har kommenterat frågan, de flesta har hållt med mig i sak, men jag har också (förstås) fått stå ut med att några debattörer gått på person och kallat mig barnslig idiot eller uppmanat mig att slänga mig i väggen. Det mest rörande var dock att bli uppringd av en präst i Svenska kyrkan som tackade för min artikel och hoppades att artikeln skulle tvinga kyrkan att sätta ner foten för sin tro för första gången på länge.

Det är kanske inte slut än. Men om biskopen i Karlstads linje blir den gällande – att man får göra vad som helst inom kyrkans hägn – varför ska vi då kalla det kyrka längre?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Erik Svensson
Tid: 16 March 2009, 12:24

Det här är ju helt sanslöst! Jag trodde att Svenska Kyrkan skulle ta chansen nu, de hade vunnit i respekt om de hade uteslutit dig. Min förklaring är de är så miljöskadade av sin långa historiska period som statskyrka, så att de fortfarande ser sig som en myndighet, snarare än en religiös trosorganisation.

Så länge de fortsätter att göra det kommer kyrkans kräftgång att fortsätta.

Reaktionen får mig att tänka på en av “Hasse & Tages” sketcher om Pastor Jansson (som ju blev ett bevingat begrepp): “Jag vet inte om pastorn är särskilt religiös av sig, men det ska de ju inte vara nuförtiden. Han är ju som folk är mest; super och slåss och kastar varpa och spelar boll och sådär”.

Pingback från Lindenfors blogg » En muterad kristendom?
Tid: 27 May 2009, 10:54

[…] kyrkan kan stå för.” Men han fick tillbaks medlemskapet 2005. Danska kyrkan kanske inte heller har några […]

Skriv en kommentar