Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Humanism, biologi och politik

Min bloggande biologkollega i Lund, Erik Svensson, skriver en intressant betraktelse över Humanisterna på sin blogg Biology and Politics. Som aktiv medlem i Humanisterna tycker jag att den är på pricken. Förutom kanske slutklämmen: “Religionen kan säkerligen existera utan ateismen. Men ateismen förlorar sitt existensberättigande i samma ögonblick som den lyckats bli av med religionen.” Det är måhända sant, men Humanisternas idéer handlar inte enbart om ateism (eller snarare icke-tro – många medlemmar är agnostiker eller bara ointresserade av religion). Humanism är också en etisk ståndpunkt, att etik formas i mötet mellan människor och inte ges utifrån. Läs mer här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Erik Svensson
Tid: 25 March 2009, 10:59

Patrik! Tack för din lilla kritiska synpunkt. Jag förstår, först nu, att humanism inte är liktydigt med ateism. Men jag håller på att lära mig :)!

Kommentar från tonyf
Tid: 2 April 2009, 3:31

“om ateism (eller snarare icke-tro – många medlemmar är agnostiker eller bara ointresserade av religion”

Ett tyvärr alltför vanligt missförstånd. Ateism är just icketro (på gudar)

För det första alltså, det handlar om tro. För det andra, ateism som sådant betyder just bara att inte tro på gudar. Det starkare, att tro att det inte finns några gudar, heter “positiv ateism” eller “stark ateism”, och är alltså inte ateism som sådant utan ett starkare specialfall. (Detta framgår för övrigt av ordet “ateism” = “a-teism”.)

Agnostisk å andra sidan handlar inte om tro utan om vetande. Att inte anse det finns kunskap (om gud, eller här ibland, tingens yttersta natur i allmänhet). Och i olika starkare eller svagare varianter av agnostisism, “finns” hos en själv, eller i den nuvarande samlade kunskapsmassan, nu, eller för alltid. (Den starka agnostisismen är alltså en något paradoxal ståndpunkt, att anse sig ha kunskapen att det inte går att ha kunskap om tingens yttersta natur.)

Ateism och agnostisism är alltså orelaterade till varandra. Man kan vara det ena, och antingen vara eller inte vara det andra.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 April 2009, 7:53

Tony,
Missförstånd? Nejdå. Jag vet inte vad du slagit i för ordböcker, men du har hittat en definitiv betydelse av ordet “ateism” som inte finns i min. Några reflexioner:

Du skriver ut ett önsketänkande. Jämför de här två av dina påståenden:
1. Ateism är just icketro.
2. För det första alltså, det handlar om tro.
Hur ska du ha det? Är det en tro eller inte? Är icke-fotboll och fotboll båda fotboll?

Sen skriver du att “stark ateism” inte är ateism som sådan. Hur ska du ha det? Är “stark chilipeppar” en chilipeppar eller inte?

Men jag tror ditt största misstag är att du lägger en definitiv betydelse på ett ord med många användningar. Ateism betyder *egentligen* [uppslagen betydelse]. Ords betydelse skapas i deras användning, inte i en ordbok. När det gäller ett så luddigt och mångomfattande begrepp som “ateism” är det speciellt sant.

Det finns en orsak till att Huxley en gång myntade ordet “agnostiker”, men den går bara att förstå om man förstår den vidare betydelsen av ordet “ateism”. Det var därför jag preciserade med “icke-tro”, för att alla inte använder ordet enligt den betydelse som du hittat i din ordbok.

Kommentar från tonyf
Tid: 3 April 2009, 0:00

Ursäkta att min förra kommentar tydligen blev för otydlig. Dessutom har du naturligtvis rätt i att man inte kan på dett sätt “fastsslå” en betydelse, speciellt för ett ord som ateism som använts och används i många olika betydelser. Det sagt, så kan man ändå diskutera om den större eller mindre lämpligheten att använda det i de olika betydelserna. Mitt främsta syfta här var att påpeka att den betydelsen jag nämnde finns, och är tämligen etablerad (jag vet hur etablerad). Och det andra syftet att propagera för den användningen av ordet, eftersom jag tycker det underlättar en klar och tydlig diskusion.

En genomgång finns på ateistinfosidan
http://www.ateism.se/definition.html
På wikipedia finns en genomgång av flera olika betydelser i vilket ordet används:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ateism
Observera speciellt: “Numera är det en vanlig uppfattning bland filosofer att ateism är detsamma som svag ateism. ” (dock efterlyser de källa på detta.)
På vetenskap och folkbildnings forum har flera långa diskusioner om detta förts. Se t.ex. denna diskusionstråd och länkar till flera i första postningen:
http://www.vof.se/forum/
viewtopic.php?f=19&t=4942&start=0&hilit=ateism

Nej, ateism är ingen tro utan avsaknaden av en tro (på gudar). D.v.s. det _handlar om_ tro.

“Som sådan” var kanske inte det tydligaste sättet jag kunde ha formulerat mig på. Säg så här istället: “Ateism” i sig självt (utan några tillägg) är detsamma som “svag ateism”. “Stark ateism” är en ateism, ett specialfall av ateism.

Ursäkta mina i vissa fall tidigare otydliga formuleringar och att det gick åt mycket utrymme på din blogg för sematik. mvh, tonyf

Kommentar från Lennart Ö
Tid: 11 June 2009, 22:20

Intressant med tolkningar men det mer intresannta är hur lever jag och du lever i möten med andra människor vilken grund genomsyras jag av i vardagen Kan den personliga ateismen föra mej till bra moral etik eller kan den gudstroende genomsyras på samma på sätt sökandet är ju ändå vi delar samma jord vi är här nu det är “samma vete”jfr samvete sått i var en i olika propotioner detta skrivet bortom all semantik Svaret måste kanske ges innan vi lämnar vårt liv hur valde du och jag att leve det

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 June 2009, 22:22

Om du vill ha vägledning i levnadsfrågor ger inte ateismen någonting. Den sekulära humanismen är alternativet till religösa livsåskådningar. Leta vidare där.

Kommentar från HoargyGauro
Tid: 30 March 2011, 2:12

Prescription Drug Information Zovirax http://www.stressandanxietyfree.com/ – buy alprazolam online without rx
For some people the drug may act as a sedative while others will suffer from insomnia thus it is best to start it at a time in the week when you are not pressed for time so that you can judge how your body will react and be able to judge the best time of day to continue to take the pill.
[url=http://www.stressandanxietyfree.com/]alprazolam no prescription[/url]

Kommentar från oieoe5ktz
Tid: 30 November 2012, 19:36

of the leather
hire special dry cleaning
you as
with the washing
for example by using

Skriv en kommentar