Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Katolsk interndebatt

I SVTs program Debatt igår fick några företrädare för den diversa religiösa yttring som kallas katolsk kristendom diskutera de klavertramp som katolska kyrkan gjort sig skyldig till på senare tid. SVT sammanfattade dessa så här:

Högerextremism, pedofili, fördömandet av kondomer, skandalen kring den 9-åriga flickans abort i Brasilien där Vatikanen bannlyste läkaren.

Programmet borde gjort tydligt att man kan vara katolik och ändå ha väldigt olika åsikter. Men av någon outgrundlig anledning hade man bara lyckats gräva fram en (1!) katolik med någorlunda liberala åsikter i dessa frågor, Gert Gelotte, ledarskribent på Göteborgsposten. Som Gelotte själv påpekade är Katolska kyrkan i Sverige dock inte särskilt representativ för kyrkan i helhet.

Förutom Gelotte var det idel mörker. En man försökte skylla problemen med den 9-årige brasilianska flickan på feministiska rörelser som “kapat” frågan. Att han har mage! Här rasar en hel värld mot den okänsliga uteslutningen av flickans mamma och läkarna som genomförde aborten, och så är det feminismens fel? Smaklöst och onödigt.

Två munkar förekom också i programmet. Den yngre av dem framhöll på fullt allvar att hans celibat skyddat honom från aids. det är förstås sant, men inte desto mindre fullkomligt ointressant i debatten. Isoleringscell skyddar också mot aids.

Den äldre munken hänvisade till en icke-existerande forskningsrapport som skulle visa att “Abstinence” och “Be faithful” var det som fått hiv-frekvensen att minska i Uganda. Den lyckade kampanjen innehöll dock också “Condoms” (ABC). Ingen har helt lyckats separera dessa tre inslag från varandra (här skildras båda sidors argument i den debatten). Som en läkare i programmet påpekade var förmodligen ett av de viktigaste inslagen att Ugandas regering helt enkelt pratade om kopplingen mellan sex och hiv. Sexualutbildning kallas det.

För övrigt försökte Maria Hasselgren, den pressansvarige på Katolska kyrkan i Sverige, hävda att det i fallet med den 9-åriga flickan “aldrigt förelegat någon exkommunikation” av mamman och läkarna. Som Gert Gelotte påpekade var detta uttalande helt enkelt inte sant. På Katolska kyrkans hemsida kan den intresserade läsa Maria Hasselgrens egen sammanfattning av fallet, där det står att “Ärkebiskopen i det stift som flickan bor i, Jose Cardoso Sobrinho, har, utan att samråda med den brasilianska biskopskonferensen, kritiserat mamman och de inblandade läkarna för beslutet att genomföra abort och har offentligt förklarat dem vara exkommunicerade.” Sanningen är relativ.

Se programmet här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Mattias Johnselius
Tid: 25 March 2009, 14:45

Men käre värld Patrik! Inte menade killen i studion att “det var feminismens fel”, att de har någon skuld i vad som hänt angående våldtäckten, aborten eller exkomuniceringen. Däremot menar han att flickan också bivit utsatt av feministerna feministerna som gjort en stor debatt av en frågan utan att fråga flickan och hennes familj om det var okay. En fruktansvärd händelse i en flickas liv som på många sätt är oerhört känslig har gjorts till allmänt debattämne. Tänk dig själv sen att bli utsatt för mediadrevet. Tänk dig själv att hela livet vara förknippad med att vara den där som blev våltagen och som blev med barn vid 9 års ålder osv. Det är att slå på någon som redan ligger. Naturligtvis så är det feministerna gjort inte i propotion till våldtäktsmannen men de har också enligt mitt sätt att se det utsatt den stackars flickan och bär också på så sätt en skuld. Som jag förstår det var också flickans föräldrar mycket upprörda över vad feministerna gjort.
Man kan diskutera det goda som kommer fram genom att som feministerna flyta fram den stackars flickans liv i världspressens ljus. Kanske mer gott. En utiliarist kanske skulle klappa händerna. Det kanske är bättre som Kajafas sa att en man offras än hela folket. Men flickan då? Hennes liv. Hennes intigritet osv. Utiliarismen har som bekant också sina brister. Detta exempel med flickan är ett tydligt exempel på det tycker jag.
Så nog tycker jag att det var rätt att feminsietrna också fick sig en känga av killen i programet debatt. I sammanhanget hade det naturligtvis varit bra om han hade fått förklara sig med. Men det var ju kanske inte det som debatten handlade om. Det skulle behövas en särskild debatt för det.
Jag förstår vidare killens reaktion: Katoliker är inte alltid så bra, här har fel begåtts, men det finns andra som också gör fel också… En mänsklig reaktion. Jag tror inte det var någon medvetet försök från honom att föra över ljuset från en fråga som var svår för katolska kyrkan till en annnan.

Skriv en kommentar