Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2009
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Svenska kyrkan nedlagd i morse

Efter att ha slutat tro på de flesta av sina läror har Svenska kyrkan insett att de nått vägs ände. Vid ett blixtinkallat kyrkomöte i Uppsala domkyrka i morse beslutade man sig därför enhälligt för att lägga ner Svenska kyrkan.

Vi träffade några uppspelta präster utanför kyrkan.

“Redan vid kyrkans grundande slutade de svenska prästerna påstå att de kunde trolla bröd och vin till kött och blod på riktigt”, påpekade en präst. “De katolska prästerna säger fortfarande att de genomför den här trollkonsten under sina mässor. Men var och en som har smakat märker ju att det inte är sant. Hur de har lyckats behålla sin trovärdighet vet jag inte.”

Alla prästerna önskade vara anonyma.

“Vi har nallat lite av nattvardsvinet som en sorts mentalt dop in i arbetslösheten. Vi måste ju hålla på några traditioner.”

Sedan grundandet har Svenska kyrkan backat från det ena övernaturliga påståendet efter det andra. Från början efter skilsmässan från katolicismen höll man sig med en sorts Luthersk kristendom baserad på Luthers fem grundteser: 1. nåden allena, 2. tron allena, 3. skriften allena, 4. allena Kristus, 5. ära vare Gud allena.

“Men Luther glömde nämna ‘verkligheten allena’. Det går ju inte längre i dagens upplysta samhälle att hålla fast vid sådana saker som att tro att en gud skapade världen, att Jesus kom till genom jungfrufödsel, att det finns änglar, att pi=3 och allt det där andra som står i bibeln, människor bara gapskrattar åt oss.”

Men räcker det inte med att tro på kärleken då?

“Var inte fånig, den tror ju alla på. Till och med ateister.”

Men Jesus var väl en fantastisk moralisk lärare?

“Men sluta! Hans lära är ju mest en massa one-liners och små käcka berättelser. Redan Paulus försökte låtsas som att Jesus inte hade sagt något och berättade mest om hur han dog istället.”

“Jag läste etik på Stockholms universitet innan jag läste till präst. Det var något helt annat . Etik på riktigt, helt enkelt.”

Prästerna drog tillsammans med ett stort sällskap andra delegater från kyrkomötet vidare under stort glam in mot Uppsala centrum.

“Nu behöver vi inte låtsas gå i telepatisk kontakt med ett påhittat utomjordiskt väsen någonsin igen!”

Den före detta ärkebiskopen KG Hammar blev under den något kaotiska presskonferensen tillfrågad om det verkligen var sant att Svenska kyrkan hade lags ner. Han kommenterade på sitt eget karaktäristiska sätt.

“Det beror på vad du menar med ‘lägga ner’ och vad du menar med ‘sant’.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Charlotte
Tid: 1 April 2009, 15:16

Tack för ditt bidrag! Kul att du skrev!

Kan samtidigt passa som 1:a aprilskämt också kanske?

Hoppas att någon stafettpinneinnehavare vill skämta med självdistans om det humanistiska/ateistiska. Ni har ju fått flera ämnesförslag…

Kanske den du ger pinnen vidare till tar sig an det? Vem blir det?

Kommentar från Olle H
Tid: 1 April 2009, 15:43

Charlotte: se gärna

http://www.humanisterna.se/index.php?option=com_content&view=article&id=571:pm-2009-04-01-ny-inriktning-foer-humanisterna&catid=36:humanisterna-i-media&Itemid=79

Förbundet Humanisterna erbjuder som synes snabb bönhörelse!

Kommentar från Bitte Assarmo
Tid: 3 April 2009, 12:39

Oooo så bra! Skrattat så jag har ont i magen!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 3 April 2009, 23:18

Tack Bitte. Speciellt uppskattat att den kommentaren kommer från dig!

Skriv en kommentar