Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2009
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Katolska kyrkan vill avvisa prästkandidater som “verkar” homosexuella

Katolska kyrkan har haft en del problem med präster som utnyttjar barn sexuellt, framförallt i USA. (Problemet är så stort att det fått en egen Wikipedia-artikel.) Eftersom sexuella övergrepp mot barn inte är en del av den kristna läran vill förstås kyrkan inte få in den typen av präster som begår övergreppen. Därför har katolska kyrkan i Melbourne efter rekommendationer från Vatikanen börjat kontrollera om prästerna är – homosexuella.

När blev homosexualitet och pedofili samma sak? Vatikanen har länge hävdat att att homosexuella män inte bör få prästvigas eftersom deras sexuella läggning är ”i grunden rubbad”. Däremot kan katolska kyrkan acceptera dem som ”överkommit tillfälliga homosexuella tendenser” sedan minst tre år.

Men åtgärden visar inte direkt på några krafttag mot pedofilin inom prästerskapet. Den är mest ett uttryck för kyrkans allmänna homofobi.

Det verkligt intressanta är förstås hur själva testen ska gå till. Enligt Vatikanens rekommendationer ska personer avvisas som “verkar” homosexuella. Här är en tänkbar checklista:
– Klär sig i röda skor och klänning
– Bor i pråligt hus med mycket konst och guld på väggarna
– Omger sig bara med män
– Är besatt av sex
(nej men vänta ett tag…)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Mjao Zedong
Tid: 2 April 2009, 10:41

Att det finns en wikipediaartikel är väl inte konstigt? Där kan man hitta artiklar om vad som helst… Även hackelseverk. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hackelseverk
Kopplingen mellan sexskandalen och homosexualitet är nu att 80% av offren är pojkar.
Övergrepp är inte en del av den kristna läran, skriver du. Om du läser din wikipediaartikel så står det att det är en dödssynd.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 April 2009, 11:04

Skönt. Jag har alltid undrat om hackelseverk.

Problemet kyrkan har att tackla är pedofilin, inte homosexualiteten. Brottet består i att prästerna gett sig på barn, inte att de gett sig på män. Dödssynden är att begå otukt, inte homosexualiteten. Kyrkan har helt enkelt fel när de pekar ut homosexualitet som det Stora Problemet.

Kommentar från MrArboc
Tid: 2 April 2009, 16:46

En bild säger mer än tusen ord. Hur kan man ens ta sig själv på allvar när man är klädd så där?

Kommentar från Mattias
Tid: 2 April 2009, 20:26

Jag förstår inte riktigt. Det är något i detta som verkar konstigt, ologiskt. Vatikanen menar att homosexuella inte bör vigas men det blir vigda ändå, ( när de visar att de kan hålla på celibatet). Om de inte bör vigas…varför blir de då ändå vigda? Har de fallit lite gran för opinionen tryck? Har RFSL:s lobyism varit framgångsrik ända in i vatikanens heligaste boningar så att självaste påven svävar på målet? Detta svävande verkar inte riktigt likt katolska kyrkan. Eller är det du som missförstått det hela? Inte vet jag. Men det hela verkar något konstigt.

Kommentar från tonyf
Tid: 3 April 2009, 0:04

Fin bild i sammanhanget.
Touche!

Skriv en kommentar