Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2009
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Husprästreform nästa

Elisabeth Arborelius, präst i Sundbyberg, Stockholms stift, lägger idag fram en avhandling om hur nöjda Svenska kyrkans medlemmar är med sina präster. Inte särskilt, vad det verkar. Hennes följdfråga blir om man inte borde få kunna välja präst på samma sätt som man kan välja husläkare?

Församlingsborna vill framför allt “ha hjälp med dop, vigslar och begravningar av en präst som respekterar deras hållning i ­livsfrågorna.” Prästerna vill däremot föra ut det kristna budskapet. Man förstår att det blir en intressekonflikt.

Men om nu Svenska kyrkan är en “kyrka för alla” borde problemet vara lätt att lösa. Hyr ut kyrkorna till de medlemmar som vill använda dem och ge möjligheten att ta med sig vilken ceremonimästare de vill. Det är ju ofta lokalen man är ute efter när man vill ha ceremonin i kyrkan. Och om kyrkan är till för “alla” bör man inte lägga sig i vad kyrkan används till så länge de materiella värdena respekteras.

Fast vad vet man egentligen efter den här avhandlingen? Enligt Arborelius egen sammanfattning på DN Debatt intervjuades “24 församlingsbor och 24 präster; män och kvinnor i åldrarna 25–65 år”. 48 personer är ett något svagt underlag för en avhandling, kan man tycka. Men nu läggs avhandlingen fram vid Teologiska institutionen vid Uppsala universitet. Teologi betyder”läran om Gud”, så faktaunderlag är nog inget absolut krav vid institutionen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Mattias
Tid: 24 April 2009, 11:21

“Ofta lokalen man är ute efter.” Jag skulle nog uttrycka det att: “Vid enstaka fall är det lokalen man är ute efter.” Men ibland händer det också att personer och grupper får tillgång till kyrkans lokal för sina egna cermonier. Som vid ett tllfälle när jag var student i Sigtuna på kyrkans folkhögskola och man lånat Ansgarskyrkan för att ha primalskriksterap där. “En fin och andlig lokal sa man, med en fin kurgår i ansluning.” Eller som någon av församlingarna på söder i Stockholm gjörde; lånade ut kyrkan, för visade det sig, firmafest och där dopfunten användes som uppläggningsbord för snittar. Lite konstigt tyckte nog de flesta. Många blev arga. Detta är naturligtvis extrema fall och det finns säker värre.
Men var sak på sin plats. Och ordning och reda. Är inte det bar visdomsord? Jag har varit präst i 10 år och har alldrig hört talas om tex förfrågan om borgerliga begravningar i kyrkan även om det nog finns. Med andra ord finns det nog inte större behov. Oftare hör vi förfrågningar om kristna förättningar i andra lokaler (inne/ute) än i just kyrkan. Om det nu finns behov av lokaler för cermonier som inte har en kristen prägel så måste det ju gå att ordna på ett bra sätt som käns naturligt och äkta. Kyrkan är ju trots allt invig för att ha kristeriga cermonier i och anpassad därefter med symboler osv. För många känns kyrkan nästan besudlad av det som i alla tider förekommit där. Det är en del av det som gjort lokalen till en helig plats. Att störa detta är ett övergrepp för många. Vissa platser är till för viss saker. Så är det bara. Pubben är till för att festas på och är anpassad där efter…inte att ha barnkalas på. Kanske vissa ändå vill ha kalas på pubben eller i stylelserummet men då kanske vi bör säga nej. Ordning och reda. Vist är alla välkommen till kyrkan men det kan väl inte betyda att vilka uttryck som helt ska vara välkomna dit. Ordning och reda mår vi alla bäst av.

Skriv en kommentar