Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2009
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Kom ut som islamofob!

Poeten Mohamed Omar kom nyligen ut som ”radikal islamist” och har efter det ställts ut i media enligt värsta “orientalist“-modell. Som vid betraktandet av ett medeltida tortyrredskap ger Omar läsarna möjlighet att rysa av hemtrevligt obehag vid åsynen av hans reaktionära, kvinnoförtryckande, antisemitiska, och allmänt förhatliga åsikter.

Den här typen av radikal islam gör oss alla till islamofober. “Nej, inte muslimofob. Fördomar och oschyst beteende mot muslimer är absolut förkastligt” skriver Nima Dervish i en förträfflig krönika i frågan. Läs den och kom ut som islamofob du med! I toleransens namn måste intoleranta åsikter bekämpas, vare sig de är politiska eller religiösa eller bara allmänt xenofoba.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Erik Svensson
Tid: 28 April 2009, 21:07

Jag tycker Mohammed Omar är ett sorgligt exempel på en person som från början var rätt så intressant och udda inslag i svensk kulturdebatt, men som nu har tappat all självinsikt och spelat bort stora delar av sitt kulturella “kapital”.

Särskilt sorgligt var den insmickrande intervjun med Lasse Willhelmsson (en annan suspekt debattör) som får utgjuta sig om “judebolsjevismen” och ifrågasätter 6 miljoner döda judar. Andreas Malm skrev bra om detta nyligen:

http://www.arbetaren.se/articles/radar20090422

Sedan vill jag nog inte gå så långt så att jag blir islamofob, lika lite som jag blir kristofob för att jag ogillar påven. Men det är nog mest en terminologifråga, jag förstår vad du menar här. Tror dock att begreppet “islamofob” är alltför negativt associerat med diverse obehagliga rörelser för att det ska vara värt att kämpa för att återupprätta termen. Ungefär som det sällan är värt att slåss för ord som “kolonialism” eller “kommunism”.

Skriv en kommentar