Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2009
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Diskriminering är ett samhällsproblem

Bitte Assarmo, “katolik och fri skribent”, skriver idag på SvD Brännpunkt om problemet med de könsdiskriminerande aborterna. Hon driver frågan på sin spets. Antingen är väl emryona som aborteras bara cellklumpar, och då kan de väl inte diskrimineras? Eller så är de fullvärdiga individer, och då kan de väl inte aborteras?

Här vill väl alla som försvarar rätten till fri abort förstås både ha kvar kakan och äta den. Men hur?

Låt oss se på de vidare konsekvenserna av Assarmos resonemang. Enligt det här sättet att tänka på måste man – om man försvarar synen på embryot som en cellklump – försvara selektiva aborter på precis vilka grunder som helst. Om man t.ex. vill avla fram en arisk superras så kan man selektivt abortera bort embryon som inte har alla eftertraktade rasegenskaper man vill ha.

Ser ni problemet? Det går inte att etiskt försvara selektiva aborter på vilka grundvalar som helst. Det får konsekvenser i samhället som går vida utanför en kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp eller eventuella medicinska orsaker. Tvärtom är skälet till aborten högst väsentligt.

Bitte Assarmos resonemang håller därför inte. Aborträtten handlar inte om att tillhandahålla ett verktyg för diskriminering eller avel. Det skulle få samhälleliga konsekvenser som skulle vara oönskade, oförsvarbara och otäcka. Diskriminering är inte bara en individuell fråga utan också ett samhällsproblem.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar