Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2009
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Stå för er tro!

Idag kom del två av mina artiklar om Svenska kyrkans mjäkighet. De påstår att de är en kyrka för alla. Nåväl, då finns det ingen anledning för dem att monopolisera kyrkorummet med kristendomen. Och om det är humanitär verksamhet och omtanke de tycker är viktigt så finns det mer kostnadseffektiva alternativ. Fast det mest rakryggade alternativet vore förstås att erkänna att man är en kristen församling och stå för sin tro.

Läs artikeln här och lämna gärna era synpunkter i Aftonbladets kommentarsfält.

Läs också vad Bitte Assarmo (fri skribent och katolik) har för syn på frågan. Erik Svensson skriver mycket vänliga ord. Även Dagens ledarblogg ger mina synpunkter uppbackning.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bitte Assarmo
Tid: 21 May 2009, 15:20

Tack för ännu en vass och underhållande debattartikel på ett av mina favoritteman! Jag citerar och länkar i min blogg – hoppas det är OK!

Kommentar från Teija
Tid: 21 May 2009, 18:13

Du har så rätt!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 21 May 2009, 18:45

Tack båda för vänliga ord! Bitte, jag länkar härifrån till ditt blogginlägg också.

Kommentar från Pastor Jakob
Tid: 21 May 2009, 20:17

Läste din artikel om en kyrka för alla, intressant att hör din syn på kyrkan. Framförallt att kyrkan har ett problem i sitt medlemskap. Att dela den kristna gemenskapen (kyrkan) och att vara medlem i en kyrka skiljer sig. Jesus fanns till för alla människor, han delade gemenskapen med ALLA människor, speciellt människor som de religiösa undvek. Många följde Jesus och lyssnade till hands predikan, de kanske inte höll med honom, men de var intresserade av de som han hade att säga. Sedan fanns det de som delade Jesu innersta gemenskap, lärjungarna.
Det finns olika dimensioner av gemenskap, en kyrka kan vara till för alla, det är ju upp till var och en hur nära Jesu man vill vandra.
Välkommen med att vandra med Jesus!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 21 May 2009, 22:14

Pastor Jakob,
Tack det är bra. Jag har vandrat med Jesus förut men kom bara vilse. Kom ut ur dimman till oss andra istället. Välkommen till verkligheten!

Kommentar från Björn Bengtsson
Tid: 23 May 2009, 2:00

Trots att vi förmodligen har mycket närliggande åsikter, har jag svårt för att uppskatta din artikel, Patrik. Läs gärna mitt inlägg!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 23 May 2009, 9:58

Björn,
Så här svarar jag på din blogg:

Hej Björn,
Tack för dina synpunkter på min artikel. Jag håller förstås inte med dig. För min del känns det som om du inte tänkt klart om det här. Några exempel.
– Du skriver så här: “Kristendom – i den form jag helst vill tänka mig den – innefattar en etik som i många stycken är oöverträffad som (ouppnåelig) målbild för mänskligt samliv.” Men hur du vill tänka dig kristendomen är helt oåtkomligt för oss andra. Du skulle kunna fylla i vilken livsåskådning du vill i den meningen och den skulle vara lika poänglös.
– Du skriver så här: “Jag ser ingen nödvändig motsättning mellan religiös tro och vetenskap.” Men i de fall båda företeelserna yttrar sig om samma sak (t.ex. verkligheten eller etiken) så är motsättningen oundviklig.
– Du fokuserar på min hederlighet när frågan handlar om Svenska kyrkan. Jag skulle kunna ha vilka otäcka personlighetsegenskaper som helst utan att det skulle ha någon som helst bäring på sakfrågan.

Och så vidare. Vi håller inte med varandra helt enkelt. Gott så!

Kommentar från Erik Svensson
Tid: 23 May 2009, 10:17

Till skillnad från Björn håller jag med dig och menar att det var en bra provokation och en bra debattartikel. Hoppas du inte tar illa upp att jag utnämnde dig till Kyrkans bäste vän???? Jag tror nämligen att de mår bra av att bli ifrågasatta på det vis som du gör.

Kommentar från Björn Bengtsson
Tid: 23 May 2009, 11:24

Hej igen, Patrik!

Jag hoppas att du vill läsa mitt svar på din – i mångt och mycket – berättigade kritik.

Pingback från Intressant debatt « Stefan Beimark’s blogg
Tid: 23 May 2009, 15:28

[…] Patrik Lindenfors blogg. […]

Kommentar från Andreas Dahlin
Tid: 29 May 2009, 23:17

Hej Patrik!

Har läst båda dina artiklar i Aftonbladet nu. Tycker det är en intressant fråga du tar upp. Svaret från kyrkan är som jag förväntat mig, men det är ändå bra att få folk att reflektera lite över vad kyrkan står för egentligen.

Kommentar från Björn Bengtsson
Tid: 10 July 2009, 13:22

Hej ännu en gång

Kanske kan det här intressera dig, med anledning av Tomas Österbergs oblyga bruk av idéer från intelligent design?

/Björn

Kommentar från Björn Bengtsson
Tid: 10 July 2009, 13:24

Länken verkar inte fungera… så här ska det vara:

http://bjornbengtsson.blogspot.com/2009/07/gudsbevis.html

Skriv en kommentar