Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2009
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

En muterad kristendom?

Enligt tidningen Dagen säger 17 % av medlemmarna i Danska Folkekirken att de tror på reinkarnation. Det är 2 procentenheter fler än de som säger att de tror på Jesu uppståndelse, som alltså bara når upp till 15%.

Dagens egen expertkommentator, prästen Elisabeth Arborelius, menar att de som svarat på enkäten inte begripit vad reinkarnation betyder.

Så vad betyder “reinkarnation” för en vanlig svensk som inte är så insatt i kristen tro? Kanske betyder det just “att känna någons närvaro”.

Fantastiskt ödmjuk analys! Tror man inte som prästen vill så har man bara inte förstått.

Den andre expertkommentatorn, teologen Lars Johansson, menar något liknande; bristande bibelkunskap spelar in.

Ja, utan tvekan. Bibelns berättelser verkar betyda mindre både i det gemensamma livet i kyrkan och i det privata livet. Det är oerhört viktigt att vi uppmuntrar varandra att återkoppla till texten.

Intressant nog rapporterar Kristeligt Dageblad, tidningen som beställt undersökningen, att “Kyrkotjänaren” Steen Ribers blev utesluten 1994 då han arbetade aktivt för att propagera för reinkarnation inom kyrkan. “Här gick, menade man, gränsen för vad den evangelisk-lutherska kyrkan kan stå för.” Men han fick tillbaks medlemskapet 2005. Danska kyrkan kanske inte heller har några medlemskrav?

Som utanförstående blir man lite fundersam. Bara 15% tror på uppståndelsen? Det är ju en av de centrala delarna i den kristna tron. I alla fall enligt de som en gång formulerade den.

Den moderna kyrkan är ateismens bäste vän. Den tror inte ens själv.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Svenne
Tid: 27 May 2009, 11:55

Du verkar glad över att så många tror på reinkarnation?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 27 May 2009, 13:03

Halleluja!

Glad kanske inte är rätta ordet, men jag driver ju tesen att kyrkan är något otydlig i sin tro. Kan du tänka dig ett mer övertygande resultat om man vill hävda det? Inte ens de religiösa själva vet vad kyrkan står för.

Kommentar från Hille
Tid: 27 May 2009, 14:21

Vad jag förstått har reinkarnationen funnits i den kristna tron. Enligt reinkarnationens lära lever vi flera liv och har på så sätt många chanser att gottgöra våra synder från tidigare liv. Men det betyder också att vi inte behöver tro att Jesus dog för våra synder. Jesus dog inte för våra synder, han kom till oss för att lära oss att älska varandra. På grund av den stora kärlekslösheten hos mänskligheten blev han dödad. Det fanns inte tillräckligt med kärlek då. Månne det finns det nu?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 27 May 2009, 14:25

Kärlek finns det absolut. Men ingen reinkarnation inom kristendomen.

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 27 May 2009, 15:08

Det måste väl vara en himmelsskriande avvikelse att påstå att Jesus inte dog för våra synder. Om den är värre än att försöka smuggla in reinkarnationen vill jag dock inte uttala mig om. Nog låter det som kätteri i alla fall! Aposteln Paulus skulle nog ha rätt skarpa synpunkter på både det ena och det andra!

Kommentar från Teija
Tid: 28 May 2009, 7:40

Orsaken till att så få tror på Jesu uppståndelse i danske folkekirken tror jag är att danskarna, liksom svenskarna, är födda in i kyrkan och de flesta är slentrianmedlemmar utan någon som helst kunskap om kristendomens fundamentala dogmer. Kanske dags att radera medlemsregistret och låta de troende ansöka om medlemskap aktivt? Fast då förlorar ju kyrkan en massa pengar förstås och kan inte ha anställda till allt arbete…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 28 May 2009, 8:22

Teija,
Det är precis vad man borde göra!

Skriv en kommentar