Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Skolavslutningssäsong igen

Så var det dags för skolavslutningar igen. Som på en given signal sätter debatten om avslutningar i kyrkan igång igen. Ska det vara så svårt att förstå att kyrka och stat skilts åt? Då kan man inte ha skolavslutning i en kyrka. Så enkelt är det.

Debatten började i år runt Kättinge skola på Vikbolanden. En lokal centerpartist, Karin Jonsson, har kommit med ett skum analys. Tillåt avslutningar i kyrkan eller så röstar “folk” på Sverigedemokraterna.

[…] ute på Vikbolandet kan det knappast vara några religiösa problem med att ha en skolavslutning i kyrkan. Kyrkorna är ju utomordentligt fina för just skolavslutning. Det är tradition, stämningsfullt o vackert. Bra akustik för sommarvisor och barnkörer. Skulle man av religiösa skäl ta bort skolavslutningarna i kyrkorna här ute, så är det ju som att be folk att rösta på Sverigedemokraterna, skriver hon på sin blogg.

För en gångs skull verkar det dock bara vara fråga om en enstaka förvirrad politiker. Prästen, Torbjörn Sjöberg, är väldigt tydlig:

Vår primära uppgift är ju inte att ha lokaler för den kommunala verksamheten. Skolan är hur välkommen som helst, men om de vill komma måste de vara medvetna om att det inte är något neutralt rum, säger han.

Rektor Maria Svalin är också glasklar:

Vi kan inte som skola låta en präst välsigna barnen vid en skolavslutning. Inte i ett land där det råder religionsfrihet och ingen ska pådyvlas en viss religion, förklarar hon för Norrköpings tidningar.

Läs mer i Dagen.

(Vad är det med Sverigedemokraterna, förresten? Om de vill värna svenska traditioner är det väl asa-tron de ska argumentera för?)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Nineve
Tid: 4 June 2009, 16:38

Jag har läst din bok; Gud finns nog inte, intressant!! Jag har en fråga till dig som inte rör skolavslutningar utan EU valet.

Varför reagerar inte du mot att de flesta av våra riksdagspartier genom sitt ledarskap i svenska kyrkan bekänner sig till den kristna tron? Jag tror exempelvis inte att kristna i riksdagsval skulle lägga sina röster på någon i exempelvs föreningen humanisternas styrelse. Men medlemar i föreningen humanisterna verkar helt oberörda vid att rösta på svenska kyrkans ledning till riskdagen och EU

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 5 June 2009, 8:47

Kul att du läst min bok. Tack för vänliga ord!

Kristna i alla partier kan väl få styra kyrkan? Jag ser inte problemet riktigt. Tvärtom tycker jag en demokratisk kyrka är en bra kyrka.

Däremot tycker jag att man borde göra om medlemskapet så att kyrkan, liksom SSU gjort, ber alla intresserade skriva in sig igen. Nu är det mest tvångsansluta i leden.

Kommentar från Katrin
Tid: 5 June 2009, 19:30

Hej, min dotter har en klasskamrat som inte följer med på skolavslutningen i kyrkan eftersom hon har muslimska föräldrar. Jag kommer att ta upp detta med skolledningen hur de resonerat när de utesluter elever på detta sätt!!

Kommentar från Nineve
Tid: 7 June 2009, 17:54

Kristna finns givetvis i alla partier, precis som det finns idrottsintresserade som är med i ledningen för sina föreningar.

Skillnaden är dock att inget parti tagit ställning för en viss sport eller viss klubb vad gäller idrott, de är neutrala i frågan. Partierna kan altså anses förmodligen verka för lika rättigheter för alla klubbar.

Partiernas ställningstagande till kyrkan är dock anorlunda, de engagerar sig som partier, de har som parti skrivit under på den kristna tron. De har vid skiljandet av kyrka och stat skrivit kyrkoordningen där det står att de partier som sitter i kyrkomötet ska bekänna sig till den kristna tron. Inget av partierna i kyrkomötet har lämnat in någon motion till förändring av detta, inte heller finns det i deras partiprogram yttran om någon vilja att ändra detta.

Och visst kan kyrkan vara demokratisk utan att de politiska partierna bekänner sig till den kristna tron, hur många demokratiska idrottsföreningar finns det, utan att partierna leder en enda av dem?

Tycker det är underligt att man röstar på ledarna i svenska kyrkan, på partier som officielt bekänner sig till den kristna tron när man kämpar för ett religiöst neutralt samhälle.

Kräv religiös neutralitet av det parti som du röstar på, det gör jag!

Skriv en kommentar