Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Teologi

Det går förstås inte att bedriva en sådan här blogg utan att skriva om Högskoleverkets nyligen utförda utvärdering av de teologiska verksamheterna på svenska universitet och högskolor. Högskoleverket fann problem hos sju av de tretton granskade utbildningarna. Problemet är neutraliteten. I rapporten står så här:

Kurserna är klart konfessionella i den bemärkelse att de förutsätter en tro. De är också konfessionella i den bemärkelse att flera av de praktiska övningarna ingår i Svenska kyrkans ritual.
[…]
Mot bakgrund av Svenska kyrkans skiljande från staten år 2000 och mot bakgrund av kursernas klart konfessionella karaktär anser Högskoleverket att det är olämpligt att statliga utbildningsanordnare inom det ordinarie kursutbudet ger en utbildning för ett specifikt trossamfunds ledare

Ingen konfessionell undervisning vid universiteten, alltså. Där rök förmodligen förslaget om en svensk imam-utbildning också.

I Lund har man uttryckt missnöje över granskningen. I ett brev anklagar prodekanus, dekanus och rektorn utredningsgruppen för att vara “tendentiös, obehaglig och illa sammansatt”. Men åtminstone tre medarbetare från Centrum för teologi och religionsvetenskap i Lund har hört av sig till Högskoleverket för att tag avstånd från brevet Så här säger till exempel Eva Hamberg, professor vid centret, till DN.

– Den här granskningen behövs. Saken är sjuk och flera av oss har diskuterat ihopblandningen av kyrka och universitet som vi inte tycker är bra, säger hon.

En rimlig ståndpunkt, kan man tycka.

Överhuvud taget kan man fråga sig varför det fortfarande finns teologiska (teos = Gud, logos = kunskap, dvs kunskap om Gud) fakulteter i Sverige idag. Är det inte dags att göra sig av med den historiska resten från förr? Bibelkunskap kan man flytta till Svenska kyrkans egna utbildningar, alternativt litteraturkunskap. Etik hör hemma hos moralfilosoferna. Andra ämnen kan man flytta till psykologi, sociologi, historia och så vidare. Men Gudskunskap på ett universitet år 2009? Tror inte det.

Läs mer i DN.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Lindenfors blogg » Teologin i Sverige allt mer ifrågasatt
Tid: 13 September 2010, 8:05

[…] står det egentligen till med teologin vid de svenska universiteten? Som jag tidigare berättat visade en rapport från högskoleverket 2009 att den kristna teologin blivit alltmer konfessionell. […]

Skriv en kommentar