Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

DO rekommenderar neutrala lokaler vid skolavslutningar

Diskrimineringsombudsmannen ger nu vägledning om vilka lokaler som är lämpliga för skolavslutningar. Föga förvånande rekommenderar DO neutrala lokaler. Så här skriver man:

DO anser att skolavslutningar i första hand bör hållas i neutrala lokaler utan religiös anknytning.

Enligt läroplanen ska undervisningen vara icke-konfessionell, vilket innebär att den inte ska bekänna sig till någon religiös tro. Det är viktigt att skolorna håller isär undervisning och utövande av religion.

Skolan har enligt lag ett ansvar för att förebygga och förhindra att elever blir kränkta eller diskriminerade. Syftet med diskrimineringslagen i skolan är att alla elever ska kunna vara med och känna sig delaktiga oavsett religion, annan trosuppfattning eller ateism.

En skola som utesluter vissa elever på avslutningen lever inte upp till lagens ambitioner. Men det hindrar inte skolorna att i undervisningen besöka kyrkor och andra religiösa lokaler. Det är också viktigt att elever har möjlighet att uttrycka sin religion, exempelvis genom att delta i en religiös akt.

DO menar också att det i skolorna måste finnas utrymme för traditioner som på något sätt har anknytning till kristendomen. Gränsen för när en tradition övergår till att vara uttryck för religionsutövning måste bedömas från fall till fall.

Glasklart, självklart, klart och tydligt. Att det behövs myndighetsrekommendationer om alla barns lika rätt till sin skolavslutning visar på religionens makt över människors sinnen, även i Sverige, det som många tror är ett sekulariserat hörn av världen.

Enligt Dagen säger sig Biskop Tony Guldbrandzén “vara övertygad om att de som har problem med de religiösa inslagen vid skolavslutningarna är svenska ateister.”

– Jag har aldrig hört att muslimer eller de med andra religioner har haft problem med att gå i kyrkan. De tycker att det är bättre att det finns tro än inte tro, säger Tony Guldbrandzén.

Och? Vad spelar det för roll VEM som har problem med kyrkoinslaget? Menar biskopen att en ateists åsikt inte spelar någon roll? Biskopens människosyn avslöjar sig obarmhärtigt i hans citat. Hur var det nu med alla människors lika värde?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Svenne
Tid: 7 June 2009, 9:10

För en ateist som vägrar gå in i en kyrka borde väl religionsundervisningen i skolan vara lika motbjudande?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 7 June 2009, 9:50

Tvärtom! Undervisning OM religioner är viktigt och tillhör allmänbildningen. Undervisning I religioner är något som varje vuxen människa bör få välja själv om han eller hon vill deltaga i.

Pingback från Lindenfors blogg » Utbildningsministern förespråkar diskriminering
Tid: 9 June 2009, 11:45

[…] om skolavlsutningar är till för alla eller bara för kristna har Diskrimineringsombudsmannen DO nyligen satt ner foten. DO rekommenderade, föga förvånande, att skolavslutningar främst bör hållas i neutrala […]

Kommentar från Simon
Tid: 16 February 2011, 19:14

Varför har skolavslutning börjat förknippas med religion plötsligt, tragiskt!

Skriv en kommentar