Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Utbildningsministern förespråkar diskriminering

I den årliga debatten om skolavlsutningar är till för alla eller bara för kristna har Diskrimineringsombudsmannen DO nyligen satt ner foten. DO rekommenderade, föga förvånande, att skolavslutningar främst bör hållas i neutrala lokaler.

En fullkomligt självklar rekommendation, kan man tycka. Skolavslutning är inte forumet att möta andra traditioner, utan en högtid för alla elever. Att gå på studiebesök i kyrkor, moskeer, hindutempel och svetthyddor för schamaner hör till sådant elever bör utsättas för i sin religionsundervisning. Men ingen ska behöva känna sig dskriminerad under sin egen högtid.

Klara besked från DO, således. Äntligen slut på historien? Nej, nu går utbildningsminister Jan Björklund ut i media och förespråkar skolavslutningar i kyrkan, helt på tvärs mot sin egen diskrimineringsombudsman. Här hamnar han i sällskap med Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna som har torgfört samma åsikt. De båda använder exakt samma motivering: kulturarvet. Som om vi hade ett enhetligt kulturarv som låstes fast på 50-talet.

Kulturarvet är tack och lov mer än kyrkan och kristendomen. Jag skulle t.ex. vilja framhålla individens frihet, självbestämmande, och allas lika rättigheter som kulturarv. Kulturarvet med “ett folk en religion” är inget vi vill bevara, lika lite som vi en gång ville bevara kungens rätt att bestämma över landet. Varför ska allas lika värde och allas lika rätt stanna vid skoldörren? Är det verkligen en lämplig åsikt för en utbildningsminister att propagera för?

Går det att få en tydligare symbolfråga som illustration till varför Humanisterna behövs i debatten? I vilket annat sammanhang utom det religiösa kan man så låta en enstaka åsiktsinriktning så dominera över allas vardag på det sätt som kristendomen gör i Europa?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Nineve
Tid: 9 June 2009, 12:37

Och kyrkan vill heller inte vara statens cermoniorganisation…kyrkan skulle få vara fri som alla andra organisationer var det sagt.

Men neutralitet tror jag inte på, en idrottslokal är exempelvis inte neutral, den står för mycket. Är det skolans är även de del av skolans värdegrund, gott, men inte neutralt. De symboliserar också många värden som finns inom idrotten, tävling, elitism, utslagning, seger, förlust…inte något alla känner sig välkommna i, specielt inte om man alltid kommer sist.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 June 2009, 13:01

Eh, nu tar du väl i lite. Jag förstår att du som kristen vill göra några övertolkningar för att få den sekulära positionen att framstås om lika korkad som Björklunds och Åkessons, men kom igen, bättre kan du. En idrottslokal eller aula är neutral förhållande till livsåskådning. Det är det vi diskuterar.

Kommentar från Dice
Tid: 9 June 2009, 13:27

Jag håller med Björklund OCH FAKTISKT Åkesson! Vi har en extremt mesig ställning till att försvara vårt kulturarv i detta land. Något som många av mina utländska vänner faktiskt skrattar åt. Tycker definitivt att vi kan behålla och försvara våra traditioner med avslutning i kyrkan om det är där man haft det tidigare. Om du som nykommen vill utöva en annan religion i detta land har du ju rätt att göra det men det innebär INTE automatiskt att alla andra ska bryta dina traditioner för din skull! Välkommen att DELTA i våra TRADITIONER men ge fasen i att diktera nya åt oss!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 June 2009, 13:35

Hej Dice och välkommen till den här bloggen.

Det handlar alltså inte om någon annan som dikterar vilka traditioner vi ska ha. Det handlar om vilka traditioner vi själva vill värna. Jag tycker inte att skolavslutning i kyrkan är en tradition att värna.

Däremot hade jag gärna sett lite asa-ritualer vid Uppsala högar. Men den traditionen tog den då nyinflyttade kristendomen ifrån oss för 1000 år sedan.

Kommentar från Roger Svensson
Tid: 9 June 2009, 17:49

Vad är problemet? Om majoriteten av föräldrarna/eleverna vill ha skolavslutningen i en kyrka så är det väl upp till dem att bestämma detta? Det är inget som DO, Jimmie Åkesson, Jan Björklund eller humanisterna någon annan utomstående skall ha rätt att bestämma. Ingen elev skall dock naturligtvis tvingas delta i denna ceremoni om man nu inte vill.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 June 2009, 18:11

Roger,
Problemet är att skolavslutningar inte är till för majoriteten, utan för alla. Ingen ska få känna sig utanför på sin egen skolavslutning. Det är inte samma sak att ha friheten att avstå som att göra en skolavslutning som inkluderar alla.

Det är problemet.

Kommentar från Roger Svensson
Tid: 9 June 2009, 19:49

Patrik,

Så man skall alltså anpassa skolavslutningen efter vad någon bättre vetande tror att någon minoritet kan ta anstöt av? Det lär ju knappast göra majoriteten mer vänligt inställd till denna minoritet! Typ ”Va f-n skall ungarna inte få ha avslutningen i kyrkan längre för några j-la gnällande muslimska kravmaskiner!” (oftast felaktigt eftersom det vanligtvis inte är dessa minoriteter som ”kräver”, eller ens vill, detta utan det är i stället skitnödiga politiskt korrekta som TROR att de kan känna sig ”exkluderade”).

Men om det är så känsligt så kan väl skolan anordna en totalt menlös avslutning, som absolut ingen kan ta anstöt av, t.ex. i skolans gymnastiksal. Och sen när det är avklarat får de som önskar en mer traditionell och högtidlig avslutning gå vidare t.ex. till ortens kyrka utan att skolan är inblandad. Eller vill du kanske förbjuda det också?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 June 2009, 21:22

Du var ingen vidare trevlig typ. Kolla, ingen vill förbjuda någonting, det är bara en fråga om var vi alla vill lägga våra skattepengar. Det är inte muslimer som önskar få slippa vara i kyrkan, det är vi ateister, så sluta med dina islamofobiska påhopp. Du kan få egen avslutning i ett brinnande satanistkapell om du vill, men det är inget som vi kan ha som kollektiv avslutning för en hel klass av individer med olika livsåskådning.

En avslutning behöver inte vara menlös bara för att den inte är i en kyrka. Eller har du bara haft vackra upplevelser i kyrkan? I så fall behöver du verkligen komma ut till lite neutrala lokaler och släppa loss lite.

Kommentar från Roger Svensson
Tid: 10 June 2009, 13:26

Patrik,

Om du nu tycker att alla är “otrevliga typer” som argumenterar emot dig så är det ju bara att beklaga …

”… ingen vill förbjuda någonting, det är bara en fråga om var vi alla vill lägga våra skattepengar.”
Hur skall du ha det egentligen? Skall det, eller skall det inte, vara tillåtet att hålla skolavslutningar i t.ex. kyrkor? Om nu majoriteten faktiskt VILL ”lägga skattepengar” på en avslutning i en kyrka så är det väl helt i god demokratisk ordning, eller skall viljan hos den minoritet som känner obehag över att behöva konfronteras med en livsåskådning man inte delar på skolavslutningar vara överordand?

”Det är inte muslimer som önskar få slippa vara i kyrkan, det är vi ateister, så sluta med dina islamofobiska påhopp.”
Nu var det ju just faktiskt just om omsorg om andra ”religioner och kulturer”, och för att invandrare kunde känna sig ”diskriminerade”, som DO ansåg att man inte skulle hålla skolavslutningar i kyrkor. Men för just dig handlar det alltså enbart om just din egen (kristofobiska?) livsåskådning? Dessutom ”vi ateister”, ser du dig som någon sorts självutnämnd talesman för alla ateister? Kan i så fall ta dig ur den villfarelsen, jag är inte det minsta troende men har trots det inga som helst problem med skolavslutningar i t.ex. en kyrka om det är vad majoriteten vill ha.

”Du kan få egen avslutning i ett brinnande satanistkapell om du vill, men det är inget som vi kan ha som kollektiv avslutning för en hel klass av individer med olika livsåskådning.”
Och varför inte det? Som demokrat får man faktiskt böja sig för ”kollektivets” vilja och inte kräva att just ens egen vilja, eller livsåskådning, skall ha företräde. Det är ju knappast någon kränkning av ens grundläggande mänskliga rättigheter om man inte ens tvingas delta!

”En avslutning behöver inte vara menlös bara för att den inte är i en kyrka.”
Nej, men den blir totalt menlös om den skall anpassas till ”allas” livsåskådningar och smak för att ingen skall känna sig ”utanför”!

”Eller har du bara haft vackra upplevelser i kyrkan? I så fall behöver du verkligen komma ut till lite neutrala lokaler och släppa loss lite.”
Jag brukar faktiskt inte välja att besöka kyrkor när jag vill ”släppa loss” (vill man det så är nog krogen ett bättre alternativ). Dock så anser jag att kyrkor är betydligt mer högtidliga lokaler än gymnastiksalar och kommunala aulor …

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 June 2009, 13:39

Majoriteten kan bara bestämma över minoriteten så länge inte de mänskliga rättigheterna kommer ivägen. Det är inte ok med en demokratiskt vald folkmordsregim, t.ex., utan det finns gränser satta av de mänskliga rättigheterna. Rättigheter för individer som är okränkbara. Dit hör religionsfriheten (som egentligen borde vara en del av åsiktsfriheten). Om du anser att demokrati trumfar mänskliga rättigheter tror jag du är fel ute.

Mitt personpåhopp var riktat mot dig personligen, inte mot “alla som argumenterar emot mig”. Jag gillar diskussioner, men jag tyckte du var onödigt hätsk.

Kommentar från Roger Svensson
Tid: 10 June 2009, 14:46

Patrik,

Ehh, nu skrev ju jag faktiskt att det knappast kan anses som en kränkning av några grundläggande mänskliga rättigheter om man låter majoritetens vilja styra i det här fallet! Hur fick du det till att jag anser mänskliga rättigheter skall vara underordnade demokratiska beslut? För du kan väl inte på allvar hävda att en frivillig skolavslutning i en kyrka, om majoriteten önskar detta, skulle utgöra en kränkning av de mänskliga rättigheterna?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 June 2009, 14:56

Ok, vi är uppenbarligen inte överrens. Jag anser att ingen ska behöva markera mot majoriteten att den inte önskar delta i den frivilliga skolavslutningen.

Här är några situationer när detta inte skulle vara en bra lösning.
– Den ende homosexuelle i byn vill inte berätta om sin läggning. Ska han då dessutom tvinga hela byn att flytta skolavslutningen för att han inte gillar homofobin i kristendomen?
– Den ende ateisten i den lilla frikyrkliga orten vill inte berätta om sin icke-tro. Men han tvingas till det för att skolan inte följer skollagen.
– De nyanlända muslimerna är rädda för att skapa främlingfientlighet gentemot sig och sina muslimska kompisar. Så de sjukskriver sig hellre än att protestera mot att vara exkluderade.

Jag tror inte att du inser magnituden i vad det kan innebära att vara utanför. Det är just det de mänsliga rättigheterna handlar om. Att du tycker det är lite fånigt att applicera detta på skolavslutningar gör inte att andra inte kan uppleva det på ett allvarligare sätt.

Kommentar från Roger Svensson
Tid: 10 June 2009, 17:11

Patrik,

Nej, jag anser inte att det är motiverat att majoriteten skall behöva bli lidande för att det ev. kan komma jobbiga frågor om någon väljer att inte delta i en frivillig verksamhet. Det verkar som du vill ha någon sorts kulturmarxistisk minoritetsdiktatur där vissa ”skyddsvärda” minoriteters rätt att slippa känna obehag skall vara överordnat majoritetens vilja …

Finns eller ingen anledning att tro att toleransen mot minoriteter som homosexuella, ateister i frikyrkliga orter eller muslimer skulle öka om man tvingar majoriteten att ”anpassa sig” med hänvisning till att det ev. kan finnas de bland dessa minoriteter som kan känna obehag. Det lär snarast öka aversionen mot dessa grupper och göra tillvaron ÄNNU svårare!

De mänskliga rättigheterna handlar inte om att minoriteter inte skall behöva ”känna sig utanför” utan om rättigheter som gäller alla, vare sig man tillhör en minoritet eller majoritet och vare sig man känner sig ”innanför” eller ”utanför”.

Kommentar från John
Tid: 10 June 2009, 18:57

Så i princip skulle du, Roger, tycka det vore ok om det i någon skola i en viss klass utspelade sig ungefär så här?:

“Ja då är det dags för skolavslutning i morgon. Vi sammlas alla runt 09:00 på skolgården för att gå mot kyrkan där sjunger lite psalmer och lyssnar på Mia när hon spelar Idas sommarvisa på sin välljudande klarinett. När vi är klar i kyrkan så samlas vi igen utanför kyrkan och dricker lite saft och äter bulla samtidigt som jag delar ut betygen till er och önskar alla en glad sommar.

Detta gäller alla utom dig Pelle. Du har ju tidigare sagt att du inte vill stödja kyrkans och bibelns unkna människosyn, och vill därför inte komma och ha skolavslutning i kyrkan. Så till dig säger vi tack och hej nu, jag skickar dina betyg på posten. Till alla övriga, vi syns i morgon!”

Kommentar från Roger Svensson
Tid: 10 June 2009, 20:21

John,

Nej, men har inget problem med om det utspelas så här:
“Ja då är det dags för skolavslutning i morgon. Vi samlas 09:00 i klassrummet för betygsutdelning och äter bullar och dricker saft. För de som önskar så går vi sedan till kyrkan där vi sjunger lite psalmer och lyssnar på Mia när hon spelar Idas sommarvisa på sin välljudande klarinett.”

Har du inget problem om det utspelas så här?
”Ja, de som önskar brukar ju kunna gå till kyrkan efter betygsutdelningen men eftersom Pelle tycker det är obehagligt så måste vi ställa in det i år.”

Skriv en kommentar