Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Tatuering av spädbarn rekommenderas ske på sjukhus

“Sveriges Kommuner och Landsting rekommenderar att alla landsting ska erbjuda tatuering av Kainsmärken på spädbarn, även om det inte är medicinskt motiverat. Idag erbjuds sådan tatuering inte i några landsting.

Omkring 3 000 spädbarn i Sverige tatueras årligen av religiösa eller kulturella skäl. Inga av dessa utförs inom den offentliga hälso- och sjukvården. Övriga tatueras utomlands eller av privatpersoner utan att något landsting är inblandat.

– Vi ska se till barnets bästa, och det är att tatuering av spädbarn sker med god hygien och med smärtlindring. Det bör utföras inom alla landsting. Annars kan det öppna för obehöriga att utföra ingreppet utan vare sig smärtlindring eller tillräckliga kunskaper, säger ordföranden för Sveriges Kommuner och Landsting. Vi förstår att det kan låta konstigt med tatuering av spädbarn, men eftersom ingreppet har stöd i en gammal bok från mellanöstern är ingreppet förstås ok.

En osäker skattning anger att upp till 2 000 spädbarn blir tatuerade av personer som varken är läkare eller har tillstånd.

I en utredning från Socialstyrelsen redovisas skälen till att föräldrar tatuerar sina spädbarn utanför landstingens hälso- och sjukvård. Det är inte möjligt att vända sig till hälso- och sjukvården eftersom inga av landstingen inte utför sådan omskärelse. Andra orsaker är höga kostnader och dåligt bemötande.

Socialstyrelsen har utrett flera fall där spädbarn som tatuerats av icke behöriga drabbats av komplikationer som blödningar, infektioner och andra svårigheter. Därför föreslår Socialstyrelsen, utifrån barnets bästa, att landstingen enligt lag ska erbjuda tatuering av spädbarn på ickemedicinska grunder.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att det inte behövs någon lag, utan rekommenderar istället alla landsting att låta spädbarn få rätt till tatuering inom hälso- och sjukvården.”

Den ovanstående texten är (gudskelov) bara delvis baserad på verkligheten.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Liberala problem med omskärelse « Nonicoclolasos
Tid: 29 July 2009, 8:16

[…] Jag medger att frågan inte är helt enkel och att olika faktorer måste vägas mot varandra; men att inte, som en av de faktorerna, inkludera det som en negativ sak att barn, som inte har kunnat ge sitt medgivande, får irreversibelt förändrade kroppar, finner jag minst sagt märkligt. Någon trivialiserade manlig omskärelse genom att likna det vid att ta hål i öronen. En mer rättvisande liknelse är att tatuera ett litet barn. […]

Pingback från Ska offentlig vård utföra rituell omskärelse? « De tre demokraterna
Tid: 30 July 2009, 19:26

[…] Jag medger att frågan inte är helt enkel och att olika faktorer måste vägas mot varandra; men att inte, som en av de faktorerna, inkludera det som en negativ sak att barn, som inte har kunnat ge sitt medgivande, får irreversibelt och märkbart förändrade kroppar, finner jag minst sagt märkligt. Någon trivialiserade manlig omskärelse genom att likna det vid att ta hål i öronen. En mer rättvisande liknelse är att tatuera ett litet barn. […]

Skriv en kommentar