Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Ett manifest till Humanismens försvar

Idag publiceras ett manifest till det sekulära samhällets försvar av tolv kända Humanister på DN Debatt. Den är värd att läsa i sin helhet, men här är en aptitretare:

Varför är det viktigt med ett sekulärt samhälle? Därför att det är den enda samhällsform som visar samma självklara respekt för alla människor, oavsett deras kulturella eller religiösa bakgrund. I det sekulära samhället råder religionsfrihet, rätten att tro på vilken gud man vill – men också rätten att inte tro på någon gud alls.

[…]

Den internationella humaniströrelsen kan beskrivas som ett Amnesty med sekulära förtecken, där människans frihet från religiös indoktrinering och religiöst förtryck står i centrum. Också den svenska grenen, förbundet Humanisterna, växer kraftigt sedan några år tillbaka. Allt fler människor inser att det sekulära samhället ständigt behöver försvaras och upplysningstanken spridas. Etiska och existentiella frågor är alltför viktiga för att bara lämnas åt religiösa representanter eller maktinstanser, som så länge har ägt tolkningsföreträdet.

[…]

Ute i världen växer religionernas inflytande. Katolska kyrkan vinner allt fler anhängare i Afrika. I Sydamerika gör evangeliska frikyrkor nya inbrytningar. Globalt sett växer islam snabbast av alla religioner.

Mot dessa religiösa krafter som vill vrida tiden tillbaka, står humanismens mål att återupprätta människan som myndig varelse med förmåga att ta ansvar för sitt eget liv och bygga en etik med utgångspunkt i förnuft, medkänsla och demokratiska principer.

Humanismen utgår från att godhet kommer inifrån, inte uppifrån. Det är dags att jämna ut oddsen.

Artikeln undertecknades av:
Lena Andersson författare och skribent
Hans Bergström f d chefredaktör DN
Eva Dahlgren kompositör och textförfattare
Christer Fuglesang astronaut
Sven Hagströmer finansman och entreprenör
PC Jersild författare och läkare
Morgan Johansson f d socialtjänstminister, riksdagsledamot
Sara Larsson redaktör tidskriften Humanisten
Nina Lekander journalist
Stellan Skarsgård skådespelare
Christer Sturmark ordförande Humanisterna
Björn Ulvaeus textförfattare

Artikeln formulerar klart och tydligt vad det sekulära samhället syftar till. Om ni undrar vad Humanisterna står för så är det den här debattartikeln ni ska läsa. (Jag har personligen inte sett det uttryckt lika klart och välformulerat tidigare, men med den listan av undertecknare skulle det väl vara konstigt annars.)

Läs den!

Ni kan bli medlemmar i Humanisterna via den här hemsidan.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders Ekman
Tid: 19 June 2009, 17:34

En intressant artikel, och förhoppningsvis får den människor att reflektera kring hur samhället bör vara organiserat för att inrymma människors olika trosföreställningar och önskningar.

Jag måste också ge dig en stor eloge för dina fina kommentarer på kristna bloggares hemsida. Ditt tålamod och din ödmjukhet oavsett vem eller vad du möter är mycket beundransvärd – som en god humanist i ordets bästa bemärkelse.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 20 June 2009, 6:12

Anders,
Tack för beröm! [Rodnar] Jag som precis kände att mitt tålamod började ta slut. Nu kör jag några varv till!

Skriv en kommentar