Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2009
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Barn kan man inte äga!

Tidningen Dagen kommenterar i sin ledarblogg Staffan Danielssons (C) protester mot att landstingen ska finansiera omskärelese av spädbarn. Detta under rubriken “Förmyndarsamhälle om staten ska äga barnen“.

Det här måste man förstås hålla med om, ett sådant samhälle vore förskräckligt. Men det är verkligen inte det debatten gäller.

Hela poängen är istället att absolut INGEN äger barn, inte föräldrarna heller. Varje individ “äger” sig själv och har egen rätt att bestämma över de modifikationer av kroppen som denne vill göra.

På bloggen skriver Dagen också “Ett neutralt uppfostringssätt existerar över huvud taget inte”, vilket självklart är sant. Men sen halkar man snett: “rubba definitivt inte föräldrarnas ägande av de egna barnen.”

Något är ruttet i Dagens syn på familjen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Thomas Österberg
Tid: 18 August 2009, 9:35

Som jag redan har skrivit i ett förtydligande på Dagens ledarblogg håller jag med om att vi inte “äger” våra barn. Men vi har som föräldrar dem till låns och ansvarar för dem under en tid, och är därför ansvariga för att fatta beslut. Det är definitivt inte staten som äger eller ansvarar för barnen, och som ska delegera detta till föräldrarna. Den ordningen får varken Staffan Danielsson eller någon annan rubba.
Barn är självklart individer, men de har inte rätt att helt bestämma över vilka modifikationer de vill göra av kroppen. Ibland sätter vi som samhälle gränser. Och framför allt behövs föräldrarnas godkännande. Eller?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 August 2009, 9:53

Hej Tomas,
Jag hittar inte förtydligandet? Men det är trevligt om ni (du?) ändrat er formulering.

Humanisternas åsikt är att ingen har rätt att kroppsmodifiera sitt barn, utan det är ett beslut som barnet själv bör få ta – som vuxen, inte som barn. Föräldrar har ett självklart förmyndarskap över sina egna barn, men det innebär inte vilka rättigheter som helst för föräldrarna. Samhället bör sätta en sådan gräns vid avlägsnandet av (gudagivna?) kroppsdelar, förutom då det är medicinskt berättigat.

Kommentar från Myrtel Källbacka
Tid: 3 September 2009, 14:16

Nej ingen äger sitt barn. Ingen har rätt att skära öronen eller lilltån av “sitt” barn, inte heller en del av snoppen. Inget skäl i världen rättfärdigar stympande av småpojkar, inte heller det där om att omskärelse “ger ett bätte och mer hygieniskt sexliv”. Om det verkligen skulle vara hygieniskt och bra- låt den vuxne, som fyllt arton, skära bort kroppsdelar på sig då – och betala detta själv såklart. Men rör inte barnen!

Skriv en kommentar