Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Så dumt att man blir mörkrädd

Tuve Skånberg är före detta riksdagsledamot för KD samt teologie doktor vid Lunds universitet. Under rubriken “Saknas utomjordiskt liv är ateisten i knipa” har han skrivit följande på Expressens debattsida:

För vissa tycks sökandet efter andra livsformer lika mycket var rotat i hoppet om att kunna avskaffa en övernaturlig skapare. Man skulle då kunna hävda att liv uppstår spontant så länge några viktiga beståndsdelar finns tillgängliga. På så sätt försöker man minska utrymmet för en skapare.

Det här är ett enormt märkligt resonemang. Livet kanske bara har uppstått en gång. Eller så har det uppstått flera gånger. Det enda vi skulle få reda på om vi hittade utomjordiskt liv är att vi bättre skulle kunna beräkna en sannolikhet för hur lätt eller svårt det är för liv att uppstå om förhållandena är de rätta. Många forskare lutar åt att liv är relativt vanligt i universum. Andra hävdar dock att det det är väldigt osannolikt att liv uppstår. Vi vet inte vem som har rätt, det är det vi undrar över.

Inget av det här har dock med existensen av en eventuell skapare att göra. Hur skulle det kunna ha det? Undertecknarna av artikeln kan använda logik mycket väl när det kommer till att försvara sin tro:

Om människan trots allt skulle finna liv på andra planeter innebär det inget hot mot den kristna tron. Gud kan självfallet ha skapat varelser på andra planeter än vår.

(Betyder det då att Jesus har dött många gånger?) Men när det gäller att applicera logik på alternativa världsbilder slår det slint:

Men om andra planeter faktiskt är så döda som de verkar, blir det en svårknäckt nöt för ateisten att förklara livets existens och de unika dragen hos vår jord.

Nej, det är inte en svårknäckt nöt att knäcka. Det är fullkomligt naturligt.

Tror någon på allvar att artikelförfattarna är så korkade som artikeln låter påskina? Eller tror ni att de argumenterar oärligt med avsikt (på det sätt som många kreationister gör)?

Jag lutar nog åt förklaringen att de inte kan applicera logiskt tänkande på sin egen tro. Det finns många exempel på det. Man får inte ta med sig förnuftet till religionens domäner. Det finns till och med ateister som hävdar att den fristad som religionen utgör för “oförnuftet” ger religion existensberättigande. Anser man det får man också dras med den här typen av artiklar. Men vad tillför det egentligen? Finns det inte nog med oförnuft på jorden?

(Enligt den här bloggen var Tuve Skånberg egentligen inte ensam som undertecknare till artikeln. Men enligt Claphaminstitutet vad han det visst det. Sanningen står väl skriven i stjärnorna.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 10 September 2009, 20:38

Det enda vi vet med säkerhet är att Tuve Skånberg ständigt överträffar sig själv. Det finns bara en sak att göra: Sätt karln att inventera hela universum så återtar vi diskussionen med honom när han är klar.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 10 September 2009, 21:59

De gåår int å prat me folk, som int vill förståå…

Kommentar från JR
Tid: 10 September 2009, 23:10

Jag kan rekommendera en bok av Michael Crowe “The extraterrestrial life debate 1750-1900” för den som vill veta hur debatten förts i både religiösa och vetenskapliga kretsar kring frågan om utomjordiskt liv. Kopplingarna är större än man kunnat vänta sig.

En annan lite överraskande sak är att tanken på utomjordiskt liv har varit långt mer allmänt accepterad än vad man kunnat tro.

Skriv en kommentar