Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Nytt! Bättre! Kyrkopolitiskt manifest

(Det har tillkommit en punkt (5) efter förslag på Humanistbloggen. Tycker du också att någonting bör tilläggas så lämna förslag där du med!)

Här ett förslag till kyrkopolitiskt manifest:

1. Lämna över ansvaret av kulturminnesvården fullständigt till Riksantikvarieämbetet.

2. Tacka nej till vigselrätten. Det är pinsamt att vara den enda instans i Sverige som har rätt att diskriminera i sin myndighetsutövning.

3. Gör om kyrkans alla markegendomar till nationalparker. På så sätt gör kyrkan en miljöinsats samtidigt som man rättar till problemet med den låga andel av Sveriges yta som är avsatt till nationalparker. (Sri Lanka har avsatt 14%, Sverige 1,5%) Kyrkans markegendomar har man dessutom förvärvat under sin tid i maktställning, så de tillhör egentligen folket, inte institutionen.

4. Sluta låtsas vara en välgörenhetsorganisation. Svenska kyrkan allokerar mindre än 10% av sin budget till humanitär verksamhet. Ändå skyltar man med denna verksamhet som om den vore någon sorts huvudfokus. Det är falsk marknadsföring. Till exempel Rädda barnen och Röda Korset allokerar över 80% av sin budget direkt till den humanitära verksamheten. De är dessutom sekulära (icke-konfessionella) och har därför ingen dold agenda.

5. Sluta ta upp spädbarn som medlemmar. Ändra medlemskraven så att medlemskap endast kan fås av den som ansöker om det av egen fri vilja. För att göra denna ändring så retroaktiv som möjligt så skall samtliga medlemmar som blivit upptagna som spädbarn genom en aktiv handling bekräfta sitt fortsatta medlemskap. Detta sker lämpligast genom ett brevutskick, där man måste svara på brevet om man önskar fortsätta vara medlem. (Tack till Magnus Nordlander för den här punkten)

6. Fokusera på kärnverksamheten: kristendomen. Hela poängen med Svenska kyrkan är att sprida sin egen version av Evangelium. Det är där fokus borde ligga, inte på miljö, jämställdhet, traditioner, eller vad kyrkan nu blir utnyttjad till.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från John
Tid: 15 September 2009, 19:00

Klockrent!

Kommentar från Inga L.
Tid: 16 September 2009, 16:29

Jag tycker att manifestet verkar vettigt, men jag undrar var siffrorna ang. välgörenhet kommer ifrån. Kan vara bra att känna till i debatten.
Jag är sedan många år medlem i Röda Korset (aktiv) och Rädda Barnen (passiv). Medlem i Humanisterna sedan några år.
(aktiv på datortangenterna då och då).
Däremot inte medlem i Svenska Kyrkan sedan mer än 30 år. Men jag hör ofta talas om kyrkans hjälpverksamhet, inte minst inom de andra hjälporganisationerna.
Jag känner igen 75-80 % till 90-konton, men kyrkan vet jag inte mycket om.
Går kollekterna oavkortat? Vilket hjälpkonto
kommer verksamheten från. Fonder vet jag att det finns, som hanteras av diakonissa el. likn. Mera?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 17 September 2009, 8:45

Jag har försökt mig på att förstå kyrkans årsredovisning, det är därifrån siffrorna kommer. Den finns att läsa här: http://www.svenskakyrkan.se/Webbplats/System/Filer/cf227b08-dbe6-439f-8af6-8843fc29a88d.pdf

Skriv en kommentar