Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

USA nobbar Darwinfilm

Det har i år gått 200 år sedan Darwins födelse och 150 år sedan publiceringen av hans bok “Om arternas uppkomst“. Detta föranleder förstås en del firande – det är få teorier som har skakat om mänskligheten på det sätt som Darwins förklaring av evolutionen gjorde.

I England har man gjort en film om Darwin, “Creation“, som beskriver vägen till teorin om det naturliga urvalet och de problem som teorin medförde för den religiösa världsbilden. Darwins fru, Emma, var djupt religiös, och tanken på att komma på tvärs med Emma plågade Darwin mycket. Fast Darwin inte var religiös själv satte han sig aldrig på tvärs mot religion. Han hade kort sagt förmodligen aldrig blivit Humanist eftersom han visste hur svårt ett sådant steg hade varit för Emma. Däremot var han privat väldigt klar med sin icke-tro. (Anti-religiositeten lämnade han till t.ex. Thomas Huxley – han som myntade begreppet “agnosticism“.)

Filmen har premiär på söndag i England, ska vara öppningsbidrag på Toronto Film Festival och har sålts till massor av länder runt hela världen. Men inte till USA.

I USA vill ingen distribuera filmen. Den upplevs för kontroversiell. På den kristna siten Movieguide.org som resencerar filmer utrifrån ett kristet perspektiv beskriver man Darwin som eugenikens fader, samt “rasist och 1800-talsnaturalist vars arv är massmord”. Darwins “halvfärdiga teori” var en direkt inspiration för Adolf Hitler och ledde till “brott mot mänskligheten, kloning och genmanipulering.”

Läs mer i the Telegraph. Tack till Anders A. för tipset.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från jomabivi89
Tid: 15 September 2009, 12:43

Det är skrämmande att världens, för tillfället, mest framgångsrika nation har en så djup tro. Än värre är väl tanken på att “bojkotta” en film om en vetenskapsman. Trams.

Skriv en kommentar