Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

En tredjedels skelett med undergörande krafter

Kvinnan på bilden är St. Thérèse av Lisieux, död nunna och helgon. Det är i den senare egenskapen hon är aktuell. Häromdagen anlände nämligen ett av hennes lårben och några fotben i en kista till Storbritannien för en 28 dagar lång turné. Detta efter att redan ha besökt 42 andra länder.

Thérèse är tydligen i tre delar – några i Lisieux, några på någon sorts evig turné av Frankrike och sedan de som nu är i Storbritannien. Vem som delade henne är något oklart.

Benen orsakar stor uppståndelse och möts av tusentals människor vart de än förs fram eftersom de sägs ha en undergörande effekt. Bland annat tros de besitta försonande krafter. Benen har därför tidigare besökt Irak. [Det verkar inte ha hjälpt.]

Thérèse är känd för sin lära om den “lilla vägen”. Hon “insåg” att det inte var nödvändigt att göra “stora gärningar” för att nå helighet. På Wikipedia kan man läsa hennes resonemang:

“Ibland när jag läser andliga traktater, där perfektionen visar sig med tusen hinder och en hel legion av illusioner runtomkring den, blir mitt stackars lilla sinne uttröttat. Så stänger jag den lärda boken, som lämnat mitt huvud splittrat och mitt hjärta uttorkat, och tar tag i den Heliga Skriften. Då verkar allting ljust, ett enda ord öppnar upp oändliga horisonter för min själ och perfektionen verkar enkel. Jag ser att det räckar att inse sin intighet och ge sig själv helt, som ett barn, i den gode Gudens armar. Jag gläder mig åt att vara liten och lämnar de fina böckerna som jag inte kan förstå åt stora själar och förstånd, eftersom ‘endast barn, och de som är som dem, blir insläppta till den himmelska måltiden.'”

Thérèse av Lisieux är enligt Wikipedia “skyddshelgon för människor med AIDS, flygkaptener, florister, sjukdom [jo, det står så] och missioner.”

Det är ingen liten obskyr sekt som anordnar benturnén, utan Katolska kyrkan, som med sina 1 147 000 000 medlemmar är världens största religiösa (och kristna) organisation.

Gudskelov har vi här uppe vid polcirkeln en kyrka som har fått den rätta läran uppenbarad (hur gör man annars?) för sig: Svenska kyrkan. Dock vill Sverigedemokraterna återställa “Fädernas kyrka”, så vi kanske bör passa oss?

Läs mer på BBC eller på Times Online.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Ricc
Tid: 18 September 2009, 15:00

“Fädernas kyrka” var väl i kyrkovalet 2001? Eller SD kanske kör samma slogan i varje val…
Men ska inte Humanisterna ställa upp i kyrkovalet? Där har ni chansen att påverka SvK i den riktning ni vill 😉

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 September 2009, 15:01

“Humanisterna” som organisation skulle nog inte kunna göra det med någon sorts bibehållen värdighet. Men vore det inte mumma med ett ateist-parti som bara drev linjen att lägga ner?

SD kör samma slogan i år.

Kommentar från Ricc
Tid: 18 September 2009, 15:43

Jo, det är det jag menar. Det finns så många ateister att det borde finnas ett parti för dem i kyrkofullmäktige också.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 September 2009, 15:44

Då får vi väl fixa det till nästa år. Vill du vara med? 😉

Kommentar från Ricc
Tid: 18 September 2009, 16:20

Haha, nej tack!
Håller på att lämna Svenska kyrkan för den Katolska. Men det skulle vara intressant om ni startar ett ateistiskt parti till kyrkofullmäktige. Tror det finns väldigt många SvK-medlemmar som skulle rösta på ett sånt parti ;P
Det finns nog inte speciellt många som blir medlemmar i SvK pga religiös övertygelse, om man säger så.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 September 2009, 16:22

…och jag som har lämnat min ungdoms katolska övertygelse för ateismen. Där ser man.

Kommentar från Ricc
Tid: 18 September 2009, 16:31

Att du lämnade Katolska Kyrkan kanske bara var ett uttryck för en tonårsrevolt?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 September 2009, 16:33

Du kan läsa vad som hände här: http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/05/sa-kom-jag-fram-till-att-gud-inte-finns

Kommentar från rolle
Tid: 19 September 2009, 12:01

Patrik!…ditt stora intresse, engagemang för s.k. andliga frågor visar på ett avslöjande sätt att du INTE lämnat tron. Du bearbetar din osäkerhet hela tiden, kan inte lämna och du blir aldrig fri detta. Gud har lagt ned de eviga frågorna i varje människa. Du tror att du avslöjat och kommit till insikt ….?? Vetenskap i all ära.. “de s.k. visas vishet är och förblir dårskap inför Gud”. Människans övermod och tron på sig själv blir ett självbedrägeri. Andligheten och längtan efter Gud visas tydligt i hemsidor som dessa och blir ett uttryck för en inre otrygghet som man försöker komma tillrätta med. Detta handlar om övertro på sig själv, individualism, och för människan fel. Jag kan förutsäga din ev kommmentar till mitt inlägg men det förändrar inte fakta. Varje människa har rätt att tro vad hon vill och jag respekterar naturligtvis ditt ställningstagande, men ville ändå ge denna kommentar.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 19 September 2009, 17:18

Rolle,
Tack för din kommentar. Jag har varit sökare och väldigt intresserad av andliga frågor. Men jag hittade ett annat svar än dig. Dock behåller jag mitt intresse. Om det är ett bevis för Guds existens så kan jag rapportera att även evolutionen finns. Och historien. Och musiken. Några andra intressen jag har. Tur jag inte har intresserat mig för demoner och smådjävlar!

Kommentar från rolle
Tid: 19 September 2009, 18:51

Patrik! Din sista mening i kommentaren på mitt första inlägg …? “Tur jag inte har intresserat mig för demoner och smådjävlar”?? Håller med dig fullständigt. Det som är intressant är ju huruvida Gud finns eller ej! Nu är det ju så Patrik att miljoner människor har en relation med Gud och vittnat om detta så det kan inte ifrågasättas och den människa som vill vara sin egen Gud, har ju rätt till det. Vi gör våra val, du har gjort ditt. Bra i alla fall att du inte satt din tro till demoner och smådjävlar.

Kommentar från Johan S.
Tid: 28 September 2009, 13:25

Du har väl inte missat att 150 000 ryssar nyligen samlades för att vörda Kurskrot-ikonen när den anlände till Moskva. Detta trots att ryssarna undervisades av förnuftiga ateister i 70 år.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 28 September 2009, 13:28

“Förnuftiga” ateister? Läs lite historia.

Skriv en kommentar