Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Får man gå naken och handla?

Dilsa Demirbag-Sten diskuterar lämplig klädkod i olika sammanhang på DN Debatt. Får man bära niqab i klassrummet? Får man gå i bikini till mosken?

En demokrati ska givetvis inte diktera för individen hur hon ska gå klädd, men arbetsgivare kan kräva att anställda på sin arbetstid först och främst är där i egenskap av sin profession, inte konfession.

Demirbag-Sten diskuterar även lämpligheten i att en stor och heterogen grupp människor (människor med ursprung i länder med övervägande muslimsk befolkning) blir representerade av extremister i form av muslimska företrädare.

Min familj har representerats av personer som Helena Benaouda, Abd al Haqq Kielan och tidigare även den numera uttalade islamisten Mohamed Omar. Av Sveriges 400 000 personer som definieras som muslimer vågar jag hävda att de flesta inte har en aning om vilka dessa företrädare är. Ingen kan representera alla, men dessa personer ges inflytande och utrymme i kraft av att de uppfattas som företrädare för ett muslimskt kollektiv. Men vem har valt dem? De framför jämt muslimers, oftast kränkta, känslor och åsikter.
[…]
Hur många svenskar vill bli representerade av Ulf Ekman i Livets ord? Är tanken komisk? Tänk då igen, för det är exakt det som händer mig, min familj och mina vänner som flytt islamiska diktaturer. De ledare som i olika politiska sammanhang får representera landets muslimer speglar på många sätt den bild som stora delar av det politiska och kulturella etablissemanget har av muslimer.

Läs artikeln!

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 24 September 2009, 19:21

En konvertit som intervjuades hos Mohamed Omar påstod att det snarast var 10.000 muslimer i Sverige. Även om killen hade fel och det är dubbelt så många är det långt ifrån dessa påstådda 400.000. Det kanske är fler som firar Ramadan, men en väldig massa folk i detta land firar ju jul utan att vara särskilt kristna. Om det stämmer att de utövande muslimerna bara är några tiotusental av en diffus större grupp (som innehåller östliga kristna och ateister dessutom) är det väl inte så konstigt att “talesmännen” inte talar för så många personer. Men ur mediasynpunkt är det väl roligare med en källarimam som säger något konstigt än en person med muslimska rötter som inte har några särskilda synpunkter på något som gör opinionen uppjagad.

Kommentar från Riccardo
Tid: 25 September 2009, 19:28

Jag kommer skriva ett inlägg där jag förutspår att Dilsa får 2009 års Hedeniuspris 😉

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 25 September 2009, 19:29

Tack för tipset. Jag har redan länge undrat hur förståndiga muslimer har resonerat och hur länge de skulle låta de icke belästa hållas.

Skriv en kommentar