Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Avdöp dig i Göteborg

Är du på bokmässan? Då kan du passa på att avdöpa dig hos Unga Humanister. En liten textläsning med efterföljande symbolisk hårtorkning och du är fri från dina gamla “synder”.

Tidningen Dagen har skrivit ett reportage om saken, komplett med en kort filmsnutt (finns här nedanför) och omröstning.

Tidningens läsare tycker i skrivande stund att avdöpning är “respektlöst”. En fånig åsikt. Vill man inte vara med i deras kult ska man såklart få slippa. Eller gäller religionsfrihet inte frihet från religion?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Terra
Tid: 25 September 2009, 23:25

Anledningen att de tycker att det är respektlös vilar ju på den värdegrund som de ofta har, nämligen att religion är det samma som god uppfostran och moral och att ateism är någon slags anarkistisk ungdomsrevolt.

Bara detta faktum – att så många teister öht inte respekterar vad ateism ÄR gör att de knappast aldrig någonsin ska ta ordet respekt i sina fula trutar.

Kommentar från Michael
Tid: 26 September 2009, 2:49

Jag sulle nog snarare använda ordet “töntigt” och jag inte ens religiös…. Här handlar humanisterna som om de själva vore en religion… alltså en slags religiös handling. Sp ja, töntigt tycker jag detta var. Men humanisterna är väl i de flesta Svenskars ögon en religion numera.

Kommentar från Michael
Tid: 26 September 2009, 2:50

Glömde tillägga: 2000-talet årtusendet då humanisterna blev jobbigare än de kristna…..

Kommentar från rolle
Tid: 26 September 2009, 13:03

Så har då humnisterna visat vad vi alla vetat…de är en religiös sammanslutning och då hör dopet till. ..tänk att man tillmäter dopet så stor betydelse.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 26 September 2009, 15:56

Hallå alla humorlösa, avdopet med rosa hårtork är ett skämt. Jag trodde att det framgick med någgon sorts självklarhet…

Kommentar från Terra
Tid: 26 September 2009, 18:19

Michael: Som vanligt är det här med satir något som ni religiösa inte begriper. Det kan inte vara lätt.

Kommentar från Terra
Tid: 26 September 2009, 18:21

… Och nej, ingen tror dig när du påstår att du inte är religiös. För uppenbart lille vän.

Kommentar från Michael
Tid: 27 September 2009, 1:48

Hehe ja tro vad du vill…. jag har inte varit i en kyrka på två år… (senaste gången var ett bröllop) Men jag förstår att du tror att jag är religiös eftersom du är det. JA du är religiös. Humanisterna är en ännu en sjuk religion som kristendomen, Islam, hindusimen, Budismen osv. Tror du fortfarande att jag är religiös eller är du dum på riktigt?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 27 September 2009, 8:40

Michael,
Inga förolämpningar på min blogg, tack. Då censurerar jag dig. Terra är inte det minsta ointelligent, det kan du se om du läser bloggen.

Personligen har jag ingen aning om du är religiös eller inte, men däremot skulle din argumentation må bra av att slå upp ordet “religion” i någon uppslagsbok. Där ingår alltid en referens till “övernaturliga fenomen”, vilket exkluderar den sekulära humanismen. Det spelar liksom ingen roll hur många ritualer vi utför – allvarligt menade eller på skämt.

Kommentar från Hanna
Tid: 27 September 2009, 14:24

Hej Patrik!

Jag läste Dagens artikel om avdöpning och blev full i skratt. Unghumanisternas tilltag på biblioteksmässan gjorde min dag. Som religiös kan jag inte förstå varför andra religiösa blev upprörda. Det är ju faktiskt mycket tydligt att även humanisterna håller sig med kulthandlingar – konfirmeringar bla. Och nu har ungdomsförbundet lagt till en ny kulthandling – avdopet. Det är tydligt att de – till skillnad från de flesta – faktiskt tar dopets funktion – att dö och uppstå med Kristus – på betydligt större allvar än de flesta svenskar eftersom de har ett så stort behov att göra kulthandlingen ogjord. Om unghumanister VERKLIGEN varit ateister hade de inte känt behov av denna akt.

Men själva verkar ni humanister (obs ej ateister i stort) missa ironin i det hela.
😉

Tjingeling och Guds fred till er alla,

Hanna

Kommentar från Anders Ekman
Tid: 27 September 2009, 14:42

Hanna – ja, jag tror att du har helt rätt i att även humanisterna tar symbolhandlingar på största allvar.

Symboliken här är ju framför allt att också barn ska ha rätt att själva välja sin tro. Barnkonventionen ska respekteras. Ett sätt att markera detta är genom en symbolhandling.

Och naturligtvis har även vi humanister behov av samvaro och kulturelll gemenskap. Vi har ju t.ex. barnvälkomnanden, som går ut på att välkomna ett nytt barn till världen. Utan övernaturligheter och utan att tvinga in barnet i någon organisation.

Kommentar från Hanna
Tid: 27 September 2009, 15:57

Självklart har även Humanisterna behov av samvaro och av riter. Frågan är varför dessa tar så kultiska och “övernaturliga” former? Varför måste en hårtork till för att avdöpas? Varför behövs avdop över huvud taget, ni tror ju inte att prästens ord eller dopvattnet är ngt annat än ord och H2O?

(Det är ju tydligt att du till skillnad från mig inte ser “avdopet” som ett skojigt jippo?)

Och varför konfirmerar Humanisterna? Konfirmation betyder bekräftelse och det som bekräftas är just sitt eget dop och denna bekräftelse görs vid 14 års ålder – en ålder då man kan ta ställning. Vad är det ni bekräftar – konfirmerar? Att ert avdop på Bokmässan var korrekt och rituellt genomfört? 😉

Notera att jag skriver Humanist med versal. Jag vill inte påskina att alla humanister är Humanister, dvs tillhör Christer Sturmarks käcka organisation.

Ha’ det gott,

Hanna

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 28 September 2009, 12:51

Konfirmationen sker vid den tänkta övergången till vuxenlivet. Den sker även för icke-religiösa. Anledningen att vi behållt namnet är givetvis för att det är inarbetat. Varför behålldes namnet “Jul” av de kristna? Samma sak.

Kommentar från Hanna
Tid: 28 September 2009, 14:55

Men ni har ju “namngivningar”. Det är verkligen inte ett inarbetat koncept. Varför kallar ni det inte för dop istället. Tro mig, DET är inarbetat!

Hanna

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 28 September 2009, 14:56

Touche! 🙂

Kommentar från Hanna
Tid: 28 September 2009, 15:25

Åjo, sååå träffande skriver jag väl inte! (Rodnar blygsamt.)

Men till saken, jag tror jag ska gå in i Humanisterna. Ni verkar ha kul. Dop och avdop, namngivningar (och icke-namngivningar?), konfirmationer som inte konfirmerar, etc etc.

Accepterar ni mig som medlem? Jag har gjort ert test på nätet och ni har kommit fram till att jag trots min religiositet ändå verkar kunna tänka själv. Detta fann jag mycket uppmuntrande. Hade väl hängt mig om resultatet visade annorledes…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 28 September 2009, 15:26

Jodå, vi accepterar dig som medlem. Du kan läsa mer här: http://www.humanisterna.se

Kommentar från AVDOP MED HÅKAN “HUBBE” LARSSON
Tid: 19 October 2009, 10:14

Döpta Hädar sin egen Ande=Helig Ande i form av Otukt och Sodomi och Dop är därför Sjukdom Avdop Botar med enad Front i Kampen mot Dop som Drog Folk far illa av. Hälsningar! Håkan Larsson.

Kommentar från AVDÖPAR-KYRKAN I LUND OCH MALMÖ
Tid: 20 October 2009, 9:13

Avdöpar-Kyrkan i Lund och Malmö firar Avdop-Gudstjänst med Avdop-Nattvard på internet och hälsar Alla i Lund och Malmö Välkomna att göra likadant!
Hälsningar!
Avdöpar-Kyrkan i Lund och Malmö.

Kommentar från AVDÖP KYRKANS KÄRLEK
Tid: 24 October 2009, 11:34

Vad är det för Kärleksbudskap i Kristendomen som förrättar Homovigslar men inte förrättar Avdop för dom som blir Sjuka av Dopet?
Hälsningar! Avdöpare i Luleå.

Skriv en kommentar