Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Vatikanen om sexövergreppen: andra religiösa gör dem också

I vad som måste vara ett av Vatikanens sämre PR-grepp påpekar man nu att Katolska kyrkan minsann inte är det enda religiösa sammanhang där sexuella övergrepp begås.

Ärkebiskop Silvano Tomasi – Vatikanens permanenta observatör hos FN – citerar i ett uttalande statistik från tidningen “Christian Scientist Monitor* som visar att de flesta kyrkor där sexuella övergrepp begås mot barn faktiskt är protestantiska, och att sexuella övergrepp också är vanliga hos judiska församlingar.

I uttalandet sa ärkebiskopen vidare att det inte är korrekt att kalla övergreppen pedofili, utan att det vore mer korrekt att referera till dem som efebofili, en homosexuell attraktion till pojkar i puberteten. “Av alla präster som begår övergrepp så tillhör 80-90 % den här sexuella minoriteten som dras till unga pojkar mellan 11 och 17.”

Vatikanens bortförklaringar kom efter att en internationell representant från IHEU (International Humanist and Ethical Union, där svenska Humanisterna är en av medlemsorganisationerna), Keith Porteous Wood, anklagat Katolska kyrkan för att mörklägga övergrepp mot barn och bryta mot flera av artiklarna i FNs barnkonventionen.

Porteous Wood påpekade att Vatikanen inte hade besvarat några av hans anklagelser. “Alla tusentals offer förtjänar att det internationella samfundet håller Vatikanen ansvarig, något man varit ovillig till så här långt. Både stater och barnrättsorganisationer måste förena sig för att öka trycket på Vatikanen att öppna sina register, ändra sina rutiner i hela världen, och rapportera misstänkta övergrepp till det offentliga rättsväsendet”.

Läs mer i the Guardian. Läs hela Vatikanens uttalande.

* Apropå Vatikanens källhänvisning så kan man läsa följande på Wikipedia om Christian Science: Kristen vetenskap, av engelska Christian Science, är en amerikansk rörelse med grund i kristendomen som uppkom 1875 när grundaren Mary Baker Eddy gav ut boken Vetenskap och Hälsa med en nyckel till Skriften (Science and Health with a key to the Scriptures). Rörelsens korrekta namn är Church of Christ, Scientist.

Mary Baker Eddy menade att sjukdom och död endast är illusioner som kan övervinnas genom att man hänger sig åt Gud och sitt andliga medvetande. Denna slutsats drog hon efter att upplevt sig blivit helad från svåra inre skador efter att ha läst Matteus evangelium, nionde kapitlet, vari Jesus helar en lam man.

Medicinsk vård inom församlingarna uppmuntras ej, men accepteras då man anser att medicinsk behandling inte skadar så länge man innerst inne förlitar sig på Gud för att bli frisk. Kyrkans läror om sjukdomar och helande är dock mycket kontroversiella och det har förekommit rättsfall där föräldrar blivit åtalade (och i minst ett fall dömda) för dråp för att de inte sett till att deras sjuka barn fått medicinsk vård.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Lennart W
Tid: 30 September 2009, 12:05

Pedofilin inom KK är bara en trist historia från början till slut, inkl. alla försök till att bara sopa problemen under mattan.

Men din retorik om CS (tidskriften) är ändå lite trist, med hänvisning till div. underliga föreställningar av grundaren för mer än hundra år sen.

Du glömde visst att nämna de inte mindre än 7 Pulitzerprisen? Ifrågasätter du den nämnda statistiken bör du nog använda lite tyngre argument.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 30 September 2009, 13:29

Var delades dessa Pulizerpris ut? I USA eller?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 30 September 2009, 14:24

Även CS (rörelsen) är suspekt. Purlitzers går för övrigt till individer, inte till tidningen. Men jag är ändå imponerad. Att en så suspekt rörelse kan åstadkomma så bra alster. lite som Katolska kyrkan , när man tänker efter. Augustinus går ju inte av för hackor.

Jag ifrågasätter inte statistiken. Jag gjorde en “guilt by association”. En fuling, helt enkelt. Du avslöjade mig!

Kommentar från Lennart W
Tid: 30 September 2009, 17:20

Kristian, Pulitzerpriset är lite som journalismens Nobelpris, iofs begränsat till USA, men iaf ett väldigt prestigefyllt sådant. Delades t.ex. ut till Woodward och Bernstein på Washington Post för deras artiklar om Watergateskandalen som fick president Nixon att avgå i förtid.

Patrik, du skrev precis vad jag tänkte (men inte skrev, eftersom jag ju trots allt försöker vara en snäll typ). 🙂

Kommentar från Lennart W
Tid: 30 September 2009, 17:45

Ang. Augustinus har du kanske läst på i B Russels Västerlandets filosofi? Ateist som BR är, kan han ju ändå inte låta bli att beundra Agustinus för t.ex. hans tankar om tid, som märkligt väl passar in i den moderna Einsteinska förståelsen av tiden som en del av skapelsen (dvs rumtiden och dess innehåll), och det redan för 1600 år sedan. Men sen verkar han iofs ha varit en fuling på en del andra områden…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 30 September 2009, 22:19

Jag fick Augustinus presenterad för mig på en föreläsning om just tid för några år sedan. Sedan dess har jag inte kunnat skaka av mig insikten att vi inte förstår tiden alls, faktiskt. Och detta insåg han så självklart för så länge sedan! Så jag har småläst i hans “Bekännelser”, avsnitten om just tid, och dessutom tagit en korrespondenskurs om Augustinus. Fantastisk filosof! Det intressanta för mig som ateist var vikten han la vid logiskt tänkande. Får man inte ihop det logiska tänkandet med kristendomen så måste man ha missuppfattat endera av dem. För de går att få ihop! (Enligt Augustinus)

Däremot har jag ännu inte läst den bok av Russel du hänvisar till. Så många böcker, så lite tid…

Skriv en kommentar