Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Förfader/moder? Förperson analyserad

Charles Darwin hade i “Om arternas uppkomst” bara med en enda mening som specifikt berörde människans evolution: “Light will be thrown on the origin of man and his history.” Idag publicerar tidskriften Science en mängd artiklar belyser vår historia närmare genom analyser av den förmoder till oss som går vid namnet “Ardipithecus ramidus“.

Den stora nyheten i den här analysen är att “Ardi” var så pass människolik. Tidigare har man antagit att den gemensamma förfadern till schimpanser och människor var mer schimpanslik. Nu visar det sig att schimpansen också har specialicerats mycket sedan vi skildes åt, och att den därför förmodligen inte är en bra modell för hur vår gemensamma förfader såg ut.

DN’s vetenskapsredaktion skriver så här om Ardi:
Ardi var visserligen lika stor som en schimpans, och hade ungefär samma storlek på hjärnan. Hon hade långa armar och korta ben. Men hon gick inte på knogarna – och hennes fötter var anpassade till upprätt gång. Ardi levde förvisso i ett skogslandskap, men hon tog för sig av det som både träd och mark kunde erbjuda, visar studien.

Läs mer i DN här, i SvD här. Läs mer i Science här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar