Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Nyfikenhetsstyrd forskning bäst – igen

Jag fick just ett pressmeddelande från Vetenskapsrådet.

_____________________________________________

Nyfikenhetsstyrd filosofiforskning bäst

Spjutspetsforskning inom filosofi bör vara nyfikenhetsstyrd och bedrivas av enskilda forskare eller av forskare i små grupper. Vetenskapsrådet har låtit tre internationella filosofiprofessorer utvärdera forskningen i filosofi i Sverige. Nu presenteras deras rekommendationer.

Vetenskapsrådet har låtit utvärdera de senaste tio årens filosofiforskning som finansierats via myndigheten. Tre framstående internationella filosofiprofessorer har studerat vetenskapliga publikationer inom filosofi och kommer nu med att antal rekommendationer för svensk forskning inom ämnet.

– Utvärderarna kommer fram till att svensk filosofiforskning håller god kvalitet och att den form som passar ämnet bäst är nyfikenhetsstyrd forskning som bedrivs av ensamma forskare eller av forskare i små grupper, säger professor Arne Jarrick, huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet.

Även om en stor del av svensk filosofiforskning författas på engelska och sprids internationellt, anser utvärderarna att detta kan förstärkas och att internationell publicering bör vara normen för den forskning Vetenskapsrådet stöder.

Ny utvärderingsmodell
Utvärderingen är den första i sitt slag på Vetenskapsrådet och innebär att en ny modell testas. Modellen går ut på att man utvärderar forskningens resultat direkt såsom dessa presenteras i vetenskapliga publikationer, inte genom att t.ex. mäta hur ofta publikationen citeras. Bedömningen görs utifrån följande frågor: Vad ville forskaren ha svar på? Vilka svar resulterade forskningen i? Vilka nya frågor genererades? Utvärderingsmodellen ska också resultera i tydliga rekommendationer som kan omsättas i praktiken.

_____________________________________________

Det underliga i sammanhanget är att det betraktas som en nyhet att nyfikenhetsstyrd forskning fungerar bäst. Det är ju det forskare hävdat i alla tider. Nu finns det ännu mer vetenskaplig uppbackning för den tesen. Då återstår bara problemet att få politikerna att förstå vad det innebär…

Bookmark and Share

Skriv en kommentar