Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Det är Jesus egna ord som är problemet

Mindre konservativa kristna brukar mumla om tidsanda och kontext när det gäller Gamla Testamentet. Det är Jesus ord som gäller, han instiftade ett nytt förbund med människorna, så det Gud sa innan Jesus är … ogiltigt?, mindre viktigt?, metaforiskt? … ja, man behöver i alla fall inte bry sig så mycket om det. (Gud visste givetvis redan från början att han skulle ändra sig. Gamla Testamentet är bara till för att, eh, förvirra?)

Vi kan ignorera det som står i Gamla Testamentet (förutom förstås de tio budorden, för att de är, speciella?). Jesus ord gäller. Så vad sa Jesus om reglerna i Gamla Testamentet?

Matt 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla.
Matt 5:18 Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett.
Matt 5:19 Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket. Men den som handlar och undervisar efter dem skall räknas som stor i himmelriket.

Oops. Fast Jesus sa det i Bergspredikan, den var kanske inte så viktig? Det verkar inte som det var Jesus idé att upphäva de gamla reglerna. Det var ju Paulus…

Homosexuella kristna brukar säga att man kan sammanfatta det Jesus sa om homosexualitet på ett blankt papper. Han sa helt enkelt ingenting om saken, så vi behöver inte bry oss om de gamla förbuden. Men är det sant? Inte riktigt. Vissa Bibelcitat som brukar läsas under vigslar kommer definitivt inte att lämpa sig då homosexuella ska gifta sig:

Matt 19:4 Han svarade: “Har ni inte läst att Skaparen från början gjorde dem till man och kvinna?”
Matt 19:5 Och han fortsatte: “Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. De är inte längre två utan ett.
Matt 19:6 Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.”

Oops. Man kanske måste igonorera den där Jesus också.

Varför går inte Svenska kyrkan hela vägen? Bibeln är intressant som historiskt dokument, men som etisk guide för vårt leverne håller den minst sagt inte måttet. Ignorera alltihop så slipper ni komma med så krystade omskrivningar och låtsastolkningar. Man kan väl tro på Gud i alla fall om man vill?

Etiska regler bör baseras på att minimera lidandet i världen och främja kärlek. Har man en bok som ger annan vägledning bör man inte ha den som sin regelbok. Alls.

Läs mer om homosexuella äktenskap och kyrkan i DN1, DN2, eller Dagen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Terra
Tid: 23 October 2009, 9:54

Klockren bloggpost.

Kommentar från Mike
Tid: 23 October 2009, 9:55

Ähhh det är nya tider.

Och vem bryr sig om Jesus.

Menar svenska kyrkan består av 75% satansdyrkande frimurare så kom inte tala om jesus och kyrka.

Vemfan litar på den stansdyrkande frimurarkyrkan?

Förbjud homosexuela och adoptera barn och förbjud djursex.

Politiker bör korsfästas själva.

Skriv en kommentar